Så här tömmer den nya bilskatten din plånbok

När regeringen i förra vecka presenterade sitt förslag till ny fordonsskatt pratade de gärna om de stora miljöbilspremierna och bonusbelopp till bilar som drivs med el eller biogas.

Regeringen valde att inte prata lika mycket om de nya skatter som ska finansiera systemet. I förslaget ryms en rejäl skattehöjning för alla. Regeringen väljer också att behålla ett grundbelopp på 360 kronor för alla bilar samt både diesel- och miljötillägg för dieselbilar. Regeringen vill också ta bort den femåriga fordonsskattebefrielsen för miljöbilar.

Så här har regeringen tänkt sig:

Bensin- och dieselbilar äldre än tre år: Gränsen för att ta ut ett så kallat koldioxidbelopp sänks till 95 gram från 111 gram. Kostnaden per gram är här 22 kronor – eller 11 kronor om bilen kan köras på en bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol. För en vanlig bensin- eller dieselbil som släpper ut mer än 111 gram CO2/km betyder det här en skatteökning på 352 kronor per år. En liten Volkswagen Polo med en 90-hästkrafters bensinmotor släpper enligt VW ut 109 gram CO2/km vilket tidigare inte gav någon extra CO2-avgift men som i det nya systemet betyder 308 kronor mer i skatt.

Bensin- och dieselbilar under de tre första åren: Här kommer den riktigt höga skattehöjningen då koldioxidbeloppet höjs från 22 till hela 77 kronor för CO2-värden mellan 95 och 140 gram och till 100 kronor över 140 gram. Volvos populära V70 T4 – som sålde som smör förra året – släpper ut exakt 140 gram CO2 och alltså med det nya systemet få en skattehöjning på 880 kronor för att gränsen sänkts till 95 gram. Sen blir det ytterligare en skattehöjning med 1 595 kronor för att beloppet höjts till 77 kronor. Den totala skattehöjningen blir därmed 2 475 kronor per år. För bilar som släpper ut mer än 140 gram CO2 blir skattehöjningen ytterligare 78 kronor per överskjutande gram. Volvos snålaste XC60-variant – som reats ut i vår – släpper ut 124 gram CO2 per kilometer vilket betyder en skattehöjning på 1595 kronor. 

Gäller inte redan registrerade bilar

Och det här är långt ifrån allt. Enligt regeringens förslag ska uppgifterna om förbrukning och CO2-värden plockas från vägtrafikregistret och när den av EU bestämda nya körcykeln slår igenom i höst betyder det att samtliga bilar får betydligt högre CO2-värden. En snäll ökning på tio procent kan betyda ytterligare en skattehöjning på 600–1 000 kronor.

Det nya förslaget gäller inte redan registrerade bilar.

JAN-ERIK BERGGREN: Sluta gnäll – börja ladda bilen

Lämna ett svar