Så blir Skodas nya elbil

Fem nya elbilar före 2025. Så ser Skodas elbilssatsning ut i praktiken. Först ut är konceptbilen Vision E som Skoda visar på den stora bilsalongen i Shanghai. De nya Skoda-bilarna ska också bli självkörande. Vision E är en femdörrars-suv som får en räckvidd på upp till 50 mil på en batteriladdning.

Redan 2020 ska Skoda ha sin första elbil klar och under de kommande fem åren ska modellutbudet fyllas på med fyra nya bilar. Skoda får ta del av VW-gruppens snabba utveckling av nya elbilar.

LÄS MER: Så satsar Audi på el och gas 

Vision E som visas i Shanghai är 4646 mm lång och 1917 mm bred vilket tillsammans med korta överhäng och en lång hjulbas ger fina innerutrymmen. Vision E levererar 300 hästkrafter från två elmotorer och ska ha en toppfart på 180 km/tim. Bilen blir fyrhjulsdriven vid behov.

Skoda satsar också på självkörande bilar och Skodas ingenjörer arbetar med målbilden att 2030 är cirka 15 procent av alla nya bilar helt självkörande. Vision E ska klara kraven enligt nivå 3 vilket betyder att den klarar att köra sig själv i kösituationer och kan aktivera en autopilot på motorväg för att hålla sig i rätt fil och väja för hinder och klara omkörningar.

LÄS ÄVEN: Skoda satsar på fler suv:ar

Lämna ett svar