Så blir Aston Martins lyxiga suv

Med den nya modellen DB11 lyckades Aston Martin äntligen göra vinst under det senaste kvartalet. 

Bortsett från det har det varit röda siffror under fem års tid. Men nu hoppas den brittiska tillverkaren att den kommande suv-modellen DBX ska bli det riktiga genombrottet. 

LÄS MER: Aston Martin visar ny drömbil – en kombi 

”Ett måste för att överleva”

Sedan planerna om en suv tog form 2014 har DBX varit vd:n Andy Palmers hjärtebarn. 

– Mitt meddelande var tydligt: om Aston Martin vill överleva måste vi bygga en suv, sa han kort efter att han tillträtt som chef. 

Det är den visionen som nu är ett stort steg närmre att bli verklighet. Modellen är nämligen en gång för alla färdigdesignad, uppger Autocar. 

LÄS MER: Här är superbilen från Aston Martin och Red Bull

DBX blir ingen elbil

På förhand har det ryktats om att DBX skulle kunna bli en elbil. 

Så blir det inte. I stället satsar Aston Martin på V8- och V12-motorer för att bättre kunna möta konkurrenterna i segmentet för lyxsuvar. Där finns bland annat Bentleys nya Bentayga och Lamborghinis kommande Urus. 

Vi får också veta att modellen kommer att vara lik den konceptbil som visades i Genève 2015, byggd på en modifierad version av plattformen som finns i DB11. Den kanske största skillnaden är att den får fyra dörrar i stället för två. Utöver det ska taklinjen också ha flyttats upp för att långa passagerare inte ska behöva slå huvudet i taket. 

Aston Martin har gått bankrutt sju gånger under sin 104-åriga historia. Det är inte konstigt att tillverkaren väljer att ge sig in i suv-segmentet för att vända trenden. Där har inte minst Porsche bevisat att det finns stor efterfrågan och mycket pengar att hämta. 

Lämna ett svar