Polsk stad ger Tom Hanks en Maluch

Maluch betyder Den lilla, eller småbarn, på polska. Det är också det namn som Fiat 126p fick i Polen 1973 när modellen började produceras lokalt av FSM. Naturligtvis på licens från den italienska billtillverkaren.

Och Maluch blev en gigantisk succé. Tigare hade inte den polska befolkningen haft några personbilar att tala om – de var för dyra och svåra att få tag på. Men med den polska varianten av Fiat 126 fick fler råd – och den spred sig snabbt till övriga delar av det sovjetiska blocket.

– Maluch var början på en bilrevolution i Polen, säger Jacek Krywult, borgmästare i Bielsko-Biala, enligt NY Times.

Det handlar verkligen inte om någon exklusiv bil, men:

– Det här är en bil som har en själ, säger Monika Jaskolska som driver en klädaffär i staden.

Hon är också kopplingen till Tom Hanks. Den superkände, och erkänt skojfriske, skådespelaren har nämligen twittrat en hel del om Maluch och lagt upp flera bilder där han står vid olika Maluch-bilar (ej ägda av honom själv) och kallar dem sin ”nya älsklingsbil”.

Bilen, som slutade tillverkas år 2000, finns fortfarande i många begagnade exemplar. Några av dem har alltså Tom Hanks fotograferat sig bredvid – vilket Monika Jaskolska såg. Och det gav henne en idé.

Hon bestämde sig för att samla in pengar för att kunna köpa en Maluch, restaurera den ordentligt och sedan skicka den till mannen känd från filmer som Forrest Gump, Big, Da Vinci-koden, Philadelphia och Captain Phillips.

LÄS MER: Se en oväntat snabb Fiat 126!

Insamlingen från lokala företag i Bielsko-Biala gjorde det möjligt att köpa en Maluch från 1974 (för drygt 20 000 kronor) och renovera den för 75 000 kronor. Bilen beräknas vara klar om fyra månader och då ska den skickas i väg. Tillsammans med en inbjudan till Tom Hanks att komma på stadsbesök.

– Och då vill jag inte att han ska bo på hotell. Han borde få en hel polsk upplevelse och bo hemma hos min familj, säger Monika Jaskolska.

Borgmästare Jacek Krywult gillar hela idén:

– Jag är glad att mister Hanks gillar vår Maluch. Men det är också ett tidstecken: polacker vill nu köra Cadillac och amerikaner vill köra Maluch.

Även den polska ambassaden i USA har uppmärksammat initiativet från staden Bielsko-Biala – och har även lagt upp en bild på den Maluch som just nu renoveras.

Nu återstår att se vad Tom Hanks säger om presenten. Och inbjudan till familjen Jaskolska.

– Jag hoppas att han kommer älska bilen lika mycket som jag gör, säger Monika Jaskolska enligt Washington Post.

 

LÄS ÄVEN: Nu kan du också blåsa snuten – med Burt Reynolds bil

Lämna ett svar