Polisens topplista: Här är 10 sämsta ursäkterna

1. ”Nödsituation – måste till en toalett”

En person som togs för fortkörning hade bråttom. Riktigt bråttom.

– Personen som stoppades hävdade nöd, att det var en nödsituation. Det visade sig att han hade bråttom hem till toaletten, säger polisen Mikael Gelius.

2. ”Hade inte tänkt köra”

Det är vanligt att förare struntar i bilbältet. Och det finns många möjliga bortförklaringar här, den här är dock inte den bästa:

– En kvinna stoppas för att hon inte hade på sig bilbältet ansåg sig helt enkelt inte behöva bältet. Och förklaringen var att ”hon egentligen inte hade tänkt köra bil den dagen”, berättar Mikael Gelius.

3. ”Jag har mjäll”

Det är naturligtvis korkat att köra motorcykel utan hjälm. Ändå finns det människor som väljer att göra det.

– En klassiker är att man hävdar att man har svår mjäll och därför inte kan ha hjälm på sig. Men det funkar inte längre, inte ens för de som förr hade läkarintyg. De enda som nu kan få dispens från Transportstyrelsen är medlemmar i sikh community som inte kan ha hjälm därför att de bär turban.

LÄS ÄVEN: Nu satsar polisen på extra hastighetskontroller 

4. ”Jag är diplomat”

Mikael Gelius var med om att stoppa en misstänkt rattfyllerist som inte alls ville bli lagförd.

– Personen försökte hävda diplomatisk immunitet och eftersom personen satt i ett ambassadfordon blev det lite knivigt. Det visade sig dock att här inte fanns någon immunitet. Hade det funnits hade vi i alla fall kunnat parkera in fordonet för att stoppa vidare framfart.

5. ”Jag har bara druckit två öl”

Det är tyvärr fortfarande många som kör bil på fyllan. Men konstigt nog har de sällan druckit, i alla fall inte mycket.

– Det finns nog ingen som säger att de har druckit mer än två öl när de stoppas av polis. Det finns heller ingen som berättar hur stora de där ölen var, säger Gelius.

6. ”GPS:en visade fel”

Det händer ofta att förare väljer att köra där de inte får, till exempel i en bussfil. Det brukar dock inte vara förarens fel.

– Det här är en av de allra vanligaste bortförklaringarna – att ”det var GPS:en som måste ha visat fel”.

7. ”Låg bara tvåa”

Många som kör för fort försöker komma med bortförklaringar. En vanlig är denna: ”Varför tog ni inte honom som körde framför mig, han körde ju mycket fortare?”

8. ”Jag är 43”

Enligt polisens facebooksida stoppades en man som inte använde bilbälte. Hans kommentar är kanske inte lysande: ”Jag är 43 år, jag gör vad fan jag vill”.

9. ”Ska få medalj av kungen”

Den här bortförklaringen dök upp polisens facebooksida och har spridits över nätet sen dess. Det var en man som cyklade mot rött och som tyckte att han hade den perfekta förklaringen för att slippa böter: ”Jag ska ju till slottet och få medalj av kungen”.

10. ”Gravid fru”

Inte speciellt smart att ta till. Om det inte stämmer, förstås. Ja, ibland lyssnar faktiskt polisen på förklaringar.

– Poliser är ju människor och det är upp till rapporterande polisman att hantera en situation. Jag var med om att stoppa en bil som körde 150 km/h förbi Västberga där det är 70-gräns. I förarsätet satt en stressad och svettig man. Då hörde vi ett vrål från baksätet och det visade sig vara en kvinna som höll på att föda. Då valde jag att inte rapportera, utan eskorterade dem i stället till BB.

– Jag gjorde det av två anledningar, för det första så att de skulle komma fram säkert. Men också för att om de fejkat så skulle de i alla fall bli lite pinsamt att komma med polisen till BB, säger Mikael Gelius.

LÄS ÄVEN: Volvo V90 ute på vägarna som polisbil

Lämna ett svar