Polis stoppade otillåten A-traktor – hittade fjärrkontroll i askfatet

I mitten av januari såg uppmärksammade polisen i Östra Husby hur en A-traktor höll en misstänkt hög hastighet. Och när den mättes upp visade det sig att fordonet, som bara får köras i 30 km/h, var uppe i mer än det dubbla – 69 km/h, skriver nt.se.

Dessutom konstaterade polisen att föraren inte hade gasen i botten.

När en närmare kontroll gjordes av fordonet så hittades en dold knapp, så kallad switch. Tillsammans med en fjärrkontroll – som polisen hittade i askfatet – så kunde därmed A-traktorn snabb gå från laglig till olaglig. Det vill säga från en maxfart på 30 km/h, i ”spärrat” läge, till en betydligt högre.

LÄS MER: Nya regler – nu måste A-traktorer besiktigas

Den modifiering som skett innebar att polisen menade att fordonet nu skulle räknas som personbil, vilket innebar att den 16-årige föraren naturligtvis inte fick köra traktorn.

Därefter åtalades föraren för olovlig körning. I rättegången nekade 16-åringen till brott och menade att han inte visste om modifieringen av A-traktorn, samt att det måste ha varit den tidigare ägaren som stått för den.

Tingsrätten såg förklaringen som en ”efterhandskonstruktion” och dömde 16-åringen till dagsböter på 1 500 kronor, enligt nt.se.

LÄS ÄVEN: Här är allt du behöver veta om epa- och A-traktorer 

Lämna ett svar