Officiell: Världens snabbaste bil

2015 slog Dodge världen med häpnad: I och med Challenger SRT Hellcat kunde man köpa en muskelbil direkt från fabrik med 717 hästkrafter. Sedan dess har konkurrenterna försökt jaga i kapp. Mycket talar dock för att Dodge kommer att lämna det mesta i backspegeln ännu ett tag till.

 I natt premiärvisades värstingversionen av värstigversionen: Dodge Challenger SRT Demon. I grund och botten är den nya bilen en modifierad och lättad Hellcat. Grunden är samma 6,2-liters V8 som tidigare. Men för att plocka ut närmare 852 hästkrafter har Dodge bland annat bultat på en ännu större kompressor, plockat i nya kolvar, vevstakar, kamaxel och nya bränslepumpar. Vikten har bantats med nära 100 kilo. Motorn har tre körlägen. Det första ”normala” läget ger drygt 500 hästkrafter, det andra 819 hästkrafter. För att utnyttja den maximala potentialen på 852 hästkrafter måste man köpa till ett dragracingkit ”Demon Crate” som innehäller en effektmodul, smala framhjul, domkraft, verktyg och lite annat smått och gott.

Klarar kvartsmilen på under 10 sekunder!

Dodge har på sant amerikanskt vis koncentrerat sig på att göra den här bilen snabb på dragracingbanan. 0-60 mph (0-96 km/h) klaras av på 2,3 sekunder, och kvartsmilen (402 meter) tar 9,65 sekunder med en toppfart på 225 km/h. Föraren utsätts för krafter av 1,8 G!
Enligt Dodge är alltså nya Demon världens snabbaste serietillverkade bil – på ”strippen” iallafall.
V8-kraften skickas till bakhjulen via en åttastegad automatlåda med traditionell konverter. För att få ner all effekt i gatan använder man Nitto drag radials 315/40R18. 

Nya Demon ska börja tillverkas i sommar. 3000 bilar ska rulla ut i USA och 300 ska över gränsen till Kanada. Det återstår att se om några bilar kommer att leta sig över till våra breddgrader. Priset är ännu inte klart.

LÄS MER: Spana in när Challenger GT AWD sladdar på vintervägar!



Lämna ett svar