Ny försäkring: Betala bara när du kör bilen

Spara tusenlappar genom att försäkra bilen via en app. Det är startupbolaget Cuvvas affärsidé.

För drygt ett år sedan lanserade de i Storbritannien en korttidsförsäkring som riktar sig till den som lånar en bil av exempelvis en kompis. I vår kommer deras nya produkt, som utgår från idén att du bara behöver en försäkring när du faktiskt använder bilen.

Så här funkar det: Föraren laddar ner en app och köper en basförsäkring med en fast månadskostnad på mellan 10 och 30 pund beroende på bil och bostadsort. Via appen köper man sedan en premiumförsäkring varje gång man kör bilen. Denna kostar från 1,20 pund i timmen.

Försäkringen riktar sig till de som kör cirka 600 mil om året eller mindre, och bolaget menar att den gruppen kan halvera sin premie genom att byta till dem.

LÄS MER: Allt du behöver veta om bilföräkringar

Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, tror att det finns en marknad för en liknande tjänst i Sverige.

– Jag tycker det är en spännande idé. Om det funkar i Storbritannien kan det ju också fungera här. Många privatpersoners bilar står ju stilla en stor del av tiden, säger han.

Han kan inte på rak arm avgöra om det finns några legala hinder för en liknande tjänst.

– I Sverige är exempelvis försäkringsavtalen ettåriga, men för nya tekniker brukar man ofta hitta lösningar. Bilförsäkringsbranschen är medveten om att den står inför stora förändringar, bland annat i och med de självkörande bilarna. Och man tittar ju så klart på nya möjligheter.

Allt om Bilar har tidigare skrivit om Paydrive, en metod där den som följer hastighetsbegränsningarna har möjlighet att sänka sin försäkringspremie.

LÄS ÄVEN: Försäkringsbolagen tar betalt för en miljard mil för mycket

Lämna ett svar