Nu ser din XC60 även bakåt

Förarassistanssystemen blir allt viktigare och i väntan på de helt självkörande bilarna handlar det om teknik och system som ska hjälpa föraren i olika situationer.

Volvo presenterar tre nyheter i sin nya XC60:

1. Styrsupport

Kommentar: Om du närmar dig ett föremål framför bilen och bilens autobroms aktiveras så kan bilen nu också själv styra förbi föremålet. Styrhjälpen är aktiv i farter mellan 50 och 100 km/tim och alltså bara när autobromsen satt in. Styrsupporten hjälper föraren att styra undan föremålet. Supporten ingår i City Safety som kan upptäcka fordon, fotgängare och stora djur.

2. Mötesolycka

Kommentar: Om du råkar köra över i mötande fil och möter ett annat fordon så får du en varningssignal samt att bilen hjälper dig att styra tillbaka i rätt fil igen. Det här systemet, kallat Oncoming Lane Mitigation, fungerar i farter mellan 60 och 140 km/tim. Systemet ingår i City Safety och är standardutrustning i alla XC60-bilar i Sverige.

3. Snett bakifrån.

Kommentar: Volvos dödavinkelvarnare har uppdaterats och förutom en varningssignal så hjälper bilen till att styra tillbaka till din egen fil om du försökt byta fil samtidigt som en annan bil närmar sig snett bakifrån. Systemet styr in bilen på samma sätt som Pilot Assist gör fast lite senare och lite kraftigare. Systemet ingår i det som i utrustningslistan heter Blis och är standard på vissa utrustningsnivåer i Sverige. 

– Vi har valt att göra en lite kraftigare reaktion från bilen och instyrning eftersom det också ska varna föraren, berättar Volvos säkerhetsexpert Malin Ekholm.

Men Volvo har också förbättrat några funktioner från 90-seriebilarna. Pilot Assist arbetar snabbare och klarar av snävare kurvor än tidigare. Pilot Assist placerar också bilen mer mitt i körfältet och bilen vandrar mindre mellan ytterlinjerna när den kör sig självt.

– Vi har lyssnat på åsikter från våra kunder och försökt att förbättra systemet, säger Malin Ekholm.

Pilot Assist och filkörningsassistenten påverkar inte ratten lika mycket vid vanlig körning. Det känns mindre att systemet finns där i bakgrunden.

– Det är så vi vill ha det, det ska inte påverka ratten och styrningen när det inte behövs.

Volvo håller fast vid sin egen nollvision att senast 2020 ska ingen dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo-bil. 

Lämna ett svar