Mindre än hälften tror att de skulle klara körkortet igen

Brukar du fundera över vilka trafikregler som gäller i rondeller, vad olika skyltar betyder och hur fort du egentligen ska köra på motorvägens påfart? Du är inte ensam. Många svenskar undrar över trafikregler och vilka bilförarkunskaper som gäller nu.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten KVD tror bara 49 procent av svenskarna att de skulle lyckas med att ta körkort igen – det vill säga klara både teori- och uppkörningsprov.

Frågan som ställdes var: ”Tror du att du skulle få godkänt om du blev tvungen att ta om körkortet?” Och 49 procent svarade alltså ja.

Flest av de negativa svaren hamnade på teoriprovet där 20 procent trodde att de skulle missa. Bara två procent trodde att de skulle klara teorin men missa uppkörningen. (Se bild i bildspelet för all statistiken.)

LÄS MER: Allt fler kuggas i körkortsprov

Boende i Övre Norrland är mest säkra på sitt kunnande i teori och praktik kring bilkörning, hela 60 procent säger att de skulle klara av att ta körkort igen. Allra mest osäkra på de egna kunskaperna var stockholmarna, där tror 49 procent att de inte skulle klara testerna.

– I Stockholm är det fler bilar och mer stress vilket kan föranleda att det blir mer osäkerhet. Stockholm har även en bra utbyggd kollektivtrafik som leder till att fler ställer bilen. Om man inte kör på länge kan trafikkunskaperna lätt glömmas bort, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

 

Unga är betydligt mer självsäkra

Män är totalt sett något mer positiva än kvinnor, till sina chanser i ett körkortsprov. 52 procent, mot 46 procent. Skillnaden är betydligt större i jämförelsen unga & gamla. 60 procent av personer i åldern 15-34 år tror att det skulle kunna ta körkortet igen, medan det för 56-79-åringar bara är 37 procent.

– Många unga har förmodligen färska kunskaper och stort självförtroende men det är viktigt att komma ihåg att flest unga är inblandade i olyckor. Det är dock positivt att så många har tillräckliga kunskaper om trafikregler och körsätt. När det finns osäkerhet kan det leda till missförstånd som leder till fler olyckor. I slutändan handlar det om trafiksäkerhet ute på våra vägar och gator, kommenterar Benny Karlsson.

Fotnot. Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–31 januari 2017. Totalt intervjuades 1 470 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

 

TESTA SJÄLV OM DU KLARAR DET – GÖR VÅRT KÖRKORTSPROV!

Lämna ett svar