Mer kraft i nya Porsche Cayenne

Porsche fick utså mycket spott och spe när de visade sin suv Cayenne för första gången. Men oj vilken succé det blivit. I dag är Cayenne Porsches näst mest sålda modell och en riktig kassako.

Tredje generationen av Cayenne presenteras på bilsalongen i Frankfurt och är en logisk vidareutvecklingen. Den tekniska plattformen delas med syskonet Panamera och kusinen Audi Q7. Det betyder bland annat att Cayenne får samma typ av bakhjulsstyrning och fjädringskomponenter som vi tidigare upplevt i bland annat Panamera.

LÄS MER: Panamera – äntligen fulländad 

Cayenne får bättre köregenskaper

Det betyder bättre vägegenskaper trots att Cayenne växt i storlek. Porsche bantar också Cayenne rejält och trimmas samtidigt drivlinorna. Det är i praktiken 20 hästkrafter upp på samtliga motorer och dessutom är den nya åttastegade automatlådan kvickare än tidigare. Lägg sen till cirka 65 kg lägre vikt och ni får en snabbare Cayenne med bättre respons och bättre egenskaper vid sportig körning.

Inredningen har också uppdaterats och följer även den samma snygga layout som i Panamera. Du får en 12,3-tums pekskärm och säkerhetssystemet uppdateras med en värmekamera som ska upptäcka faror och system för att hålla Cayenne i rätt fil.

LÄS MER: Schweiz stoppar försäljningen av Cayenne diesel 

Porsche behåller kritiserad diesel

Porsche väljer att behålla den kritiserade dieselmotorn som Porsche nyligen tvingades återkalla för att komma tillrätta med mjukvaran som styr utsläppen. Men Porsche ska också, precis som i dag, erbjuda en laddhybriddrivlina till Cayenne.

Porsche har hittills sålt 760 000 Cayenne sedan 2002 och flera sportbilskonkurrenter har följt med Porsche in i suv-segmentet. Segmentet väntas också växa världen över de kommande åren. 

Porsche ska bygga nya Cayenne vid sidan av VW Touareg och Audi Q7 i VW-fabriken i Bratislava. Det betyder att Porsches fabrik i Leipzig tappar produktion.

Lämna ett svar