Här är budfirman som aldrig svänger vänster

Ända sedan 2004 har den amerikanska budfirman UPS haft en policy för sina leveranser runtom i världen: sväng inte vänster.

Låter det helt uppåt väggarna galet? Det är det faktiskt inte. Det har sparat företaget omkring 38 miljoner liter bränsle, gjort att 20 000 ton koldioxid INTE släppts ut i atmosfären och möjliggjort att företaget kunnat leverera YTTERLIGARE 350 000 paket. Allt enligt Travel and Leisure.

Men hur har det gått till?

Jo, 1959 skapades trafiksystem för att räkna ut hur du lättast kan komma från punkt A till punkt B – med en mängd variabler inkluderade i ekvationen. Och det system UPS använder räknade ut att vänstersvängar är slöseri med tid och pengar. (Det ska tilläggas att detta gäller vänstersvängar i länder med högertrafik.)

Att svänga vänster i en korsning kan minska leveranstiden men det ökar riskerna för en olycka – och en olycka är ju inte bara fara för liv och lem, det försenar sannerligen tiden för det skickade paketet. Om det överhuvudtaget klarat smällen. Dessutom innebär en högersväng att inget bränsle går åt till att stå stilla i en korsning och vänta.

LÄS MER: ”Elbilar kommer inte minska utsläppen”

Svänger bara vänster när de absolut måste

Nu finns det ju naturligtvis vänstersvängar som är helt omöjliga att undvika men enligt UPS står vänstersvängarna bara för tio procent av den totala mängden svängar gjorda av företagets fordon.

Okej, det är ju en viss skillnad på att köra tusen och åter tusen leveranser i New York, jämfört med en enda i Säffle, men det har visat sig att UPS-systemet faktiskt stämmer. Det kända tv-programmet ”Mythbusters” har testat och kommit fram till att högersvängar (i länder med högertrafik) sparar bränsle – bara att kolla in klippet. 

Skulle det här kunna fungera för personbilstrafiken världen över? Ja, i varje fall i storstäderna och så länge bilarna fortsätter dra fossila bränslen även i korsningar. Dessutom är ju den minskade olycksrisken sannerligen något positivt (och det finns säkert med i framtida vägplaneringar).

Men kommer den stressade människan kunna välja bort vänstersvängar när det innebär ett par minuter längre restid?

LÄS ÄVEN: Så mycket drar din bil – egentligen

 

Lämna ett svar