Experten: Här är farliga däcken

Det är det tyska däckföretaget Delticom AG som via hemsidan dinadack.com marknadsför något de kallar helårsdäck. Däcken ska enligt Delticom kunna köras under hela året – i stället för att behöva vissa däck för vinter- och andra för sommarväglag. Däcken är också lagliga att använda på vintern och de är dubbfria vilket gör att de får köras överallt.

Samma typ av däck finns även hos många andra försäljare. 

Finns inga däck som klarar det

Men enligt Bo Ericsson, vd på Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är däcken inte alls bra.

– Det finns inga däck som har egenskaper att klara av -35 grader till +35 grader. Det finns naturligtvis skäl till att vi i Sverige har vinter- respektive sommardäck. De olika säsongsdäcken har egenskaper att klara av låga eller höga temperaturer med bibehållet väggrepp, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

LÄS MER: 10 knäppaste trafikreglerna i världen 

”Riskerar säkerheten på våra vägar”

Enligt SFVF slits helårsdäcken kraftigt när de körs på varma sommarvägar. 

– Sommardäck fungerar normalt bra ned till plus 5 grader men sedan försämras väggreppet kraftigt. Därför bör vinterhjul monteras vid lägre temperaturer även om det inte ligger snö på vägen för att bibehålla väggreppet.

LÄS MER: Däckbyte – här är alla datum och regler 

SVFV tycker att kunde som köpt de här däcken ska klaga om det visar sig att de slits betydligt snabbare än förväntat. Men Bo Ericsson avråder från att köpa de farliga helårsdäcken.

– SFVF ger inte mycket för företagets rekommendationer i sin marknadsföring, utan avråder från köp av de här däcken eftersom det främst riskerar säkerheten på våra vägar, säger Bo Ericsson.

Lämna ett svar