Duellen: Toyota Hilux mot Nissan Navara

Pickupklassen har kanske aldrig varit tuffare. Och det är fler och fler tillverkare som vill vara med och leka i tuffaste klassen. Volkswagen gjorde entré för några år sedan med sin Amarok och snart kommer såväl Mercedes som Renault med egna pickis.

Men än så länge är det de gamla trotjänarna som leder utvecklingen med en fin balans av stark drivlina, bra komfort och teknisk utveckling.

Vi ställer klassikerna Nissan Navara och Toyota Hilux mot varandra i en tuff duell över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Det var länge en storleks- och hästkraftskamp i pickupklassen och även om den inte helt är över har tillverkarna tvingats skala ner motorerna för att sänka förbrukningen. Jag testade Nissans 2,3-litersmotor på 190 hästkrafter med ett väldigt gott resultat. Bilen glider fint fram och responsen från motorn finns där via den sjustegade automatlådan. Jämfört med en personbil så är responsen långsam så du behöver ställa om din körning till att bli mer lastbilslik.

Toyota plockar ut 150 hästkrafter ur sin 2,4-litersmotor och drivlinan är väldigt lugnt trimmad med en sexväxlad automatlåda. Men det finns ett Power-knapp på växelspaken som väcker motorn ur sin vardagdvala och snabbar på responsen.

Både Nissan och Toyota försöker göra sina pickisar så personbilslika som möjligt sett till köregenskaperna. Här är Nissan nått längst.

Vinnare i ronden: Nissan Navara

2. Säkerhet och förarstöd

Under många år var det så att transportbilar och pickuper inte hade alls samma säkerhetsutrustning och standard som personbilarna. Märkligt eftersom de här bilarna körs mycket mer och dessutom är det en arbetsmiljöfråga. Men eftersom plattformstänket har slagit igenom stort i bilbranschen byggs i dag mycket av säkerhetsutrustningen och förarstödsystemen in i bilarna från grunden, oavsett om det är en suv eller en pickup – som i fallet med Navara som byggs på samma plattform som Qashqai.

Toyota har byggt in många fina stödsystem i sin Hilux. Här finns autobroms, skyltläsning, filkörningshjälp. Men vad hjälper det när bilen nästan välte i Teknikens Världs undanmanöverprov?

Stabiliteten rakt fram och vid skarpa svängar måste ändå vara grundläggande.

Vinnare i ronden: Nissan Navara

3. Teknik och uppkoppling

För både Navara och Hilux handlar mycket förstås om att ta hand om lasten, att säkra start i backe och att manövrera fyrhjulsdriften. Det här är områden som pickup-tillverkarna förfinat och arbetat med i många år. Det kan de.

Nissans fyrhjuldrift briljerar när vi kör bilen på en tuff terrängbana i Spanien. Och Toyota placerar Hilux i djupaste Afrika för att visa att det här är en bil som klarar allt.

Både Nissan och Toyota arbetar numera med en stor bildskärm i instrumentpanelen och erbjuder all tänkbar anslutning av mobiltelefonen. Det är enkelt att arbeta med telefonen i båda bilarna.

Men jag saknar fortfarande teknik för att sänka förbrukningen. Toyota är så duktiga på hybriddrivlinor men har valt att hålla dem borta från bilar som Hilux.

Inte heller Nissan försöker elektrifiera sin populära pickup. Istället handlar det om traditionell nedtrimning av motorerna och att på alla sätt sänka luftmotståndet, i Nissans fall en smart list mellan flak och hytt.

Vinnare i ronden. Toyota Hilux

4. Design

Jag gillar verkligen att som Nissan försöka plocka med sig så mycket det bara går av interiördesign från systerbilen Qashqai. Det hjälper bland annat till för att skapa en bra förarmiljö med bra komfort, bra körställning och bra insteg i bilen. Ljudisoleringen är också av personbilssnitt, vilket verkligen inte alltid är fallet i transportbilar och pickuper.

På utsidan har Navara tuffat till sig och kan nu konkurrera med Ford Ranger om att vara snyggaste pickis.

Toyota Hilux är aningen mer traditionell med en låg sittställning, det är alltså högt upp till stolen men när du sitter där är det nära till golvet, det blir inte mycket undanfall för benen. Så var det mycket förr i pickuper men Navara representerar något nytt och mer suv-likt.

På utsidan är Hilux lite snällare och lite mer av Amarok-stuket.

Vinnare i ronden: Nissan Navara

5. Köpa och äga

Nissan tog stryk av motorproblemen och omges i dag inte alls av samma kvalitetsrykte som Toyota. Och det verkar som att Toyota också tacklar en smäll som fiaskot i undanmanöverprovet. Hilux klarade sig lika dåligt för tio år sedan och det verkar inte ha skadat efterfrågan.

Hilux känns på många sätt som en modernare bil med massor av fin säkerhetsteknik. Ändå håller jag Nissan Navara som ett bättre köp. Här finns en tydlig koppling till Qashqai och ett ännu tydligare personbilstänk. Jag är också säker på att Nissans fina åkkomfort och fina drivlina kommer att göra ägaren nöjd och belåten i många år.

Nissan har ett smalare modellprogram än Toyota och behöver verkligen Navara för att klara sina försäljningsmål i Sverige. Därför kommer Nissan-säljarna att anstränga sig för att göra dig nöjd som kund, både vi ett köp och senare vid service. Jag kan inte tänka mig att Nissan har råd med ännu ett kvalitetsfiasko.

Vinnare i ronden: Nissan Navara

 

Totalt: I flera av ronderna är det jämnt skägg mellan Nissan Navara och Toyota Hilux. Ändå blir det en klar seger för Navara med 4-1. Toyota hade förstås plockat hem säkerhetsronden om det inte varit för det där fiaskot i undanmanöverprovet. Sånt får inte hända helt enkelt. Nissan är året äldre än Hilux men förarmiljön och komforten är bättre.

Vårt test av Nissan Navara hittar du här.

Vill du läsa mer om Toyota Hilux undanmanöverprov så läs här.

Lämna ett svar