Demon-Ferrari från förr säljs för 60 miljoner

Det är bara att titta på bilderna så förstår du att det här handlar om en väldigt speciell Ferrari. Det är en Ferrari 121 LM Spider by Scaglietti, från 1955, och när den togs fram var det Ferraris steg (via Type 114) från fyrcylindriga motorer till sexcylindriga.

Och den starkare motorn gav både mer hästkrafter och vridmoment. Väldigt mycket mer! I 121 LM levererades 360 hästkrafter, vilket resulterade i över 290 km/h.

Lägg ihop farten med det unika utseendet och det framgår tydligt att bilen konstruerades för biltävlingar. Och som den gick – på raksträckorna. Något Mike Hawthorne i en konkurrerande Jaguar konstaterade när han körde mot Ferraris Eugenio Castellotti:

– Ferrarin hade inte lika bra bromsar som våran bil, och dess beteende i kurvorna lämnade mycket att önska. Men när det gällde accelerationen så lämnade Castellotti oss stående, och efterlämnade otroligt långa spår av smält gummi på vägen när han vrålade i väg.

LÄS MER: 13 Ferraribilar säljs – från en och samma samlare 

Ferrari 121 LM Spider hade dock problem att hålla ihop under dåtidens långa race i Europa och förarna tvingades bryta innan målgång vid flera tillfällen.

Det var dock kortare tävlingar på andra sidan Atlanten, i Kalifornien, och där skördade just den här bilen – chassi 0546 LM – stora triumfer. Vid ratten: Ernie McAfee.

Dödskrasch på Pebble Beach

Men i april 1956 tog allt slut på Pebble Beach. På varv 33 i Del Monte Trophy race missade Ernie McAfee att växla ner i kurva 6 och bilen flög in i ett träd. McAfee dog direkt och det var det första dödsfallet inom SCCA i norra Kalifornien. Det resulterade i att många förare slutade och att biltävlingar förbjöds på Pebble Beach.

Ägaren William Doheny, vd för Superior Oil, behöll bilen och lät restaurera den under två år. Det är också det som gjort att bilen troligtvis blivit av med med den traditionella chassi-stämpeln. 

Ferrari 121 LM Spider (chassi 0546) var kvar i Dohenys släkt under två decennier och deltog i race igen 1974 i det första Monterey Historic Races.

LÄS ÄVEN: Nu säljs världens viktigaste Aston Martin – för 175 miljoner 

Bilen såldes sedan till Bill Ziering i Los Angeles och visades upp på flera event ända fram till 1997 när den nuvarande ägaren köpte fartvidundret. Efter det har den bara visats upp på ett enda event – 1999 vid Ferrari North America Historic Challenge (Lime Rock Park). Då kördes den av Todd Morici, som deltagit i många race med klassiska bilar.

Och nu, fredag den 18 augusti 2017, säljs alltså denna demon-Ferrari igen. Det sker vid RM Sotheby’s auktion i Monterey och bilen beräknas gå för omkring 60 miljoner kronor.

Det höga priset beror på att det är bara en av fyra 121 LM som byggdes, att den är ett extremt fartfenomen i bra skick, att den haft få ägare och att dess historia är något utöver det vanliga.

Lämna ett svar