BMW och Mercedes ska utmana Uber

Det är hyrbilsföretaget Sixt:s vd Erich Sixt som till viss del avslöjar BMW:s och Mercedes planer på att slå ihop sina två bildelningsjänster.

LÄS MER: Självkörande Volvo i krasch – Uber avbryter testet 

Ökar chansen att konkurrera med Uber

Marknaden för taxi- och bildelningsstjänster har växt i flera storstäder i Europa. I juni i år hade DriveNow nära en miljon användare och Car2Go har cirka 2,7 miljoner medlemmar.

Men Car2Go – som ägs av Mercedes – har också stött på motstånd och de hade svårt att etablera sig i till exempel Stockholm.

Varken Car2Go eller DriveNow har velat kommentera ryktena om sammanslagning men att gå ihop ökar chansen att på allvar konkurera med Uber och Lyft. Både Uber och Lyft erbjuder tjänster där användaren bara betalar för användandet av bilen – som en taxi – i stället för renodlade bilpooler.

LÄS MER: Volvo kan köpa p-bolag 

Efterfrågan ökar

I städer som London, Berlin, Frankfurt och Milano har efterfrågan på smidiga transportlösningar ökat i takt med att det blir svårare och svårare att hitta parkeringsplatser och dyrare att passera vägtullar.

Mer än en tredjedel av de som testat BMW:s DriveNow-tjänst valde att sälja sin egen bil och bara en femtedel förklarade efter testet att de absolut skulle behålla sin egen bil.

Volvo har ett samarbete med Uber där du bland annat kan få teståka i en ny XC60. Volvo och Uber testar också tillsammans självkörande taxibilar.

När de självkörande bilarna är helt utvecklade väntas taxi- och bildelningstjänster öka cirka åtta gånger. I dag svarar olika bildelningstjänster för en tredjedel av den globala taximarknaden.

Lämna ett svar