Billedarna splittrade om Trumps Paris-beslut

Jag har tidigare kritiserat bilcheferna för att de är så fega och inte vågar ta ställning. I vintras frågade jag Volvos vd Håkan Samuelsson om han var orolig över den politiska utvecklingen i USA och om det skulle påverka Volvos investeringar i landet. Samuelsson svarade att Volvo såg fram emot att arbeta tillsammans med den då nytillträdda administrationen bakom Donald Trump.

Fegt.

Som ledare för att stort internationellt företag är det viktigt att ta tydlig ställning även i stora politiska frågor. Volvo – och andra biltillverkare – vill vara varumärken som betyder något för människor, som betyder mer än bara ett verktyg för förflyttning. Väldigt stora resurser satsas på att bygga de här varumärkena och få mig att välja en Volvo för att jag gillar Volvo, inte bara bilen i sig.

LÄS MER: Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump 

Men då måste jag förstås också gilla vad Volvo står för. Står Volvo för Donald Trumps politik så kanske jag gillar Volvo lite mindre.

Det senaste exemplet är klimatöverenskommelsen som går under namnet Paris-avtalet. Här har Teslas vd Elon Musk tagit tydlig ställning. Musk tycker att Paris-avtalet är bra, han har sagt det, och han har gett Trump rådet att stanna kvar i avtalet.

Det gick till och med så långt att Musk hotade att lämna Trumps expertråd om USA skulle kliva av överenskommelsen. Musk stod för vad han sagt och slutar nu ge råd – trots att han har väldigt stora affärer på gång med USA:s rymdmyndighet NASA. Det hedrar Musk och även om det inte är anledningen så kommer det här att stärka Teslas varumärke.

Elon Musk vågar stå för något mer än att bara kränga bilar – vilket leder till att han kränger fler bilar.

General Motors vd Mary Barra kommer att stanna i Trumps expertpanel som ska hålla sitt nästa stora möte den 19 juni. Då får vi också veta om Fords nya vd James Hackett tar över sparkade Mark Fields plats i rådet. Ford har inte lämnat något besked ännu, inte mer än något i stil med at ”klimathotet är verkligt”.

Så då vet vi. Nästa gång Volvo, General Motors och kanske Ford med flera står på stora scenen och säger att de bryr sig om miljön, om frihandeln i världen och om de människor som ska köpa deras bilar så backar de inte orden med handling.

I dag skulle det vara lätt att säga: ogillar du Trump och hans politik – köp en Tesla.

LÄS OCKSÅ: Jag vågar inte tro på Nevs – den här gången heller 

Lämna ett svar