Bilhandel ökar – över 100 000 bilbyten förra månden

Bara i maj månad ökade antalet sålda begbilar till privatpersoner med drygt två procent jämfört med samma månad förra året. Det betyder i siffror cirka 2 000 fler sålda bilar och vi passerade i maj månad 100 000 bilköp.

– Månaden präglades av relativt kallt väder och långa ledtider för transporter av fordon. Mest påverkar just nu sena transporter. Vi ser tyvärr ingen större ljusning inom transportsektorn de närmast åren enligt initierad källa inom transportväsendet, säger Jonas Ramnek VD på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing, i ett pressmeddelande.

De drygt 100 000 sålda bilarna fördelar sig på drygt 44 000 i bilhandeln och närmare 54 000 bilar på privatmarknaden. Resterande bilar såldes till företag.

I begbilshandeln var ökningen större än totalt, cirka 6,9 procent.

– Bilhandeln har åter tagit marknadsdelar av begagnathandeln av personbilar. Deras andel har stigit med drygt 2 procent vilket innebär i år cirka 9 000 fler sålda begagnade personbilar av bilhandeln, säger Jonas Ramnek.

Privatmarknaden minskade med 1,1 procent i maj jämfört med samma månad förra året.

Nybilsförsäljningen slog rekord i maj och branschorganisationen BilSweden skriver nu upp prognosen för 2017 från 360 000 bilar till 375 000 bilar. Förra året slogs ett nytt försäljningsrekord i Sverige med 373 000 bilar. Branschen räknar alltså med ett nytt rekord i år.

– Bakgrunden till höjningen av personbilsprognosen är den starka första delen av året. Registreringarna i maj var de högsta någonsin för maj. Vi ser inga tecken på avmattning och förutsättningarna är goda för en fortsatt mycket stark marknad under resten av året, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, i ett pressmeddelande.

– Högkonjunktur, låga räntor, en stabil arbetsmarknad med låga varsel i kombination med köpstarka och positiva hushåll samt en växande befolkning är några förklaringar till den starka bilmarknaden. Skulle vår prognos på 375 000 bilar slå in kommer 2017 att bli ett nytt rekordår, säger Bertil Moldén.

Lämna ett svar