Berggren: Pilot Assist – visst, men trafikens allra största gissel kan inte industrin fixa

Jag har nyss varit och kört nya Volvo XC60 där Volvo presenterade en rad nya säkerhetsfinesser. Bilen styr undan för mötande trafik, ser bakåt och kan hjälpa till att göra en kraftig undanmanöver i hög fart.

Volvos nya XC60 är kanske världens allra säkraste bil. Vill du läsa testet – det allra första i Sverige, så finns det här. 

Men den saknar en sak, en viktig sak.

Den saknar en funktion som ser till att föraren är nykter. Jo, det finns visserligen alkolås men av någon anledning går det trögt med lagstiftningen. Rent logiskt och medmänskligt så borde det förstås sitta alkolås i alla bilar. Det och en rejäl bältespåminnare. 

I morgon är det trafiknykterhetens dag och jag tycker att vi ska stanna upp och tänka en stund på den dagen och vad den betyder. Vi som vistas i trafiken dagligen tar det för givet att alla andra också är nyktra. Dagens trafik är så komplex och så krävande att den inte förlåter minsta snedsteg. 

I takt med att trafiken också ökar minskar marginalerna och det finns inte längre några säkra vägpartier, inga enkla tider inga ursäkter.

Vi som är i trafiken måste hålla oss nyktra och skärpta och det är lite märkligt att det upprör mer att någon sitter vid ratten och skriver sms än att någon kör bil med en promille alkohol i blodet.

Har vi blivit så avtrubbade att vi inte förstår att trafiknykterheten är i alla fall minst lika viktig som en lag mot användande av handhållen mobiltelefon i bilen. Ja, viktigare om ni frågar mig.

LÄS MER: Helt fel att förbjuda mobilen i bilen 

En gång för länge sedan testade jag Saabs alkolås Saab Alkokey. Jag söp till vid köksbordet och varit riktigt påverkad när nyckeln sa stopp. Jag hade själv kastat nyckeln långt tidigare. Och kanske är det där problemet sitter – hur vi klarar av att ta hand om och förbränna alkohol är så individuellt och så olika över tid att det inte får att bygga pålitliga alkolås för alla bilar.

Det låter osannolikt, men jag kan inte hitta någon annan anledning till att det inte sitter alkolås i alla nya bilar. För det är väl inte så att vi tillåter någon promille här eller där, något glas vin till middagen?

Trafiknykterhetens dag är verkligen inte något vi borde fira. Det är något som skulle vara självklart alla dagar i veckan.

Lämna ett svar