Berggren: Nu sätts de korkade dubbdäcksreglerna på prov

Den 15 april är det magiska datum då du inte längre får använda dubbdäck. Och redan förra veckan påpekade jag det korkade i att sätta en så snäv gräns för dubbade däck. För samtidigt som det varit kö till däckverkstäderna veckan före påsklovet för att byta till sommardäck närmar sig ett lågtrycksområde Sverige.

SMHI varnar för en vit påsk långt söderut i Sverige och vi vet också att det räcker med lite underkylt regn så är det många som önskat att de haft kvar dubbdäcken på bilen.

Det är också så att många inte riktigt har koll på det här med däck och att de monterat av sina dubbfria vinterdäck i tron att 15 april gäller alla typer av vinterdäck.

När det blir ett klassiskt svenskt påskväder med regn, rusk, snö och hård vind har vi alltså osedvanligt många bilister ute i helgtrafiken som har fel däck på bilen. Jag skulle hellre se att dubbdäcken fick sitta på under hela april månad – för då vet vi att vi alla fall hinner klara av påsktrafiken med rätt däck på bilarna.

Påsken är som alla vet en stor mat- och trafikhelg. Det äts mer mat under påsken än under julen – jo, det är sant. Och jag vill nog påstå att det körs väldigt mycket bil också. Vi är många som ska passa på att hälsa på släkten under ledigheten och de många helgdagarna i kombination med ledigt från skolan betyder många lediga dagar på rad. Ledighet är för många lika med resa och under påsken finns inte alls samma tradition av hemmasittande som under julen. 

LÄS MER: Köldvåg i påsk 

Räkna med ett par jobbiga trafikdagar under påsken där torsdag eftermiddag och hela annandagen, måndag, är allra värst. Som vanligt är det också så att många väljer samma vägar och mycket trafik betyder också mycket stök. Räkna med tuff trafik runt de stora skidorterna i Dalarna och Jämtland och utmed europavägarna. Farligast är det på de mindre landsvägarna där trafiken möts på samma vägbana.

Och ett sista viktigt råd: tillhör du alla de som bytte till sommardäck före påsklovet – tänk dig för om temperaturen faller och titta gärna till väderleksrapporterna innan du ger dig i väg.

Lämna ett svar