Berggren: Många läsare håller med om hyrbilskaoset

Så här skriver Oskar Ström:

Hej. läste din artikel om hyrbilar och drog mig till minnes ett exempel från Italien där firman maggiore hyrde ut min bil till någon annan när vi kom 2 vuxna och 2 barn för att hämta ut den. Vi hade kommit mer än 60 minuter efter den tid man anger vid bokningen pga lite strul med barnen. ingen annan bil fanns och 5000 i sjön trots att vi hade betalt för en vecka långt i förväg. Bilen stod utanför hyrbilskontoret under hela samtalet med maggiore så vi var rätt förbannade som man kan tänka sig. fick plocka en liten fiat för 7000 på hertz för sätt huvudtaget komma därifrån. EU bör reglera.

 

Jill Bergfalk från Bålsta känner sig lurad efter att ha hyrt en bil av Hertz:

Hej Jan-Erik. För några år sedan hade jag råkat ut för en krock, och fick då via Volvo en hyrbil från Hertz. Vi var då 2 personer som kollade att allt var ok med bilen inga synliga skador…eftersom jag hört att man skulle vara noggrann med att kolla. Nåväl efter 1 vecka när bilen ska lämnas tillbaka så gör vi samma procedur 1 person från Volvo + jag kollar att allt är ok inga skador inga stenskott. Döm om min förvåning när räkning kommer från Hertz och jag får betala för ny framruta där det påstods att det var stenskott och det hjälpte inte att vi var 2 personer som kollat bilen innan. Kom ingen vart med dom det var bara att betala, kostade 2.500:- Aldrig mer Hertz för mig eller mina vänner och bekanta. Ett ord Fy Fan för dom. 

 

Roger Karlsson råkade ut för något som många klagar på – extra kostnader:

Hyra bil på Alicante flygplats blir en dyr överraskning!! Bokar bil från Sverige, får ett pris per dygn då ingår allt, kommer ner skall hämta bilen då tillkommer tex försäkringar av olika slag. En summa på ca två till tre tusen kronor. 

LÄS MER: Berggrens enkla krav på hyrbilsbranschen 

 

Tommy Jägerwall hyr ofta bil och delar med sig av både tips och erfarenheter:

Hej Jan-Erik. Läste din artikel om fällor och fel betr. hyrbil. Vore intressant om Du kunde fortsätta gräva lite i frågan om hyrbilar. Senaste åren har jag rest mycket i Europa och Asien. Jag noterar att det skiljer sig mycket betr. villkoren i dag och för 25 år sedan. Låt mig få belysa någradetaljer om än så viktiga.

1. Sällan eller aldrig får man den specifika bil man beställt. Senhösten 2016 var jag och gjorde ett reportage om Alfa Romeo Museo Storico iArese söder om Milano. Det välkända hyrbilsbolaget jag hyrde av hade överlåtit hela verksamheten till ett fristående bolag på flygplatsen. Bilen vi betalade för bytte man ut mot en fem år gammal Opel Insignia som rullat 60.000 km. Smutsig invändigt, ej rengjorda rutor och behäftad med en odör från ” tippen ”. Vi fick inte vetskap om detta förrän vi kom till uthämtningen. I protokollet, jag skulle signera, fanns ingen av de 12 skadepunkter på lack och kaross som en blind kunde se. Efter lite tjafs blev detta antecknat men att få bilen vi bokat var inte att tänka på. Alla var reserverade?! I samband med beställningen betalade jag av uthyraren en rekommenderad försäkring  vilken den lokale distributören sågade direkt så vi fick ta skeden i vackra handen och betala igen OK, nu var vi helförsäkrade om vi så bara återlämnade askkoppen.

2. Sedan blev vi varse om det relativt nya påfundet deposition. Jag har fem senaste åren krävts att ytterligare betala mellan 10K och 25K kronor. Summan har registrerats på mitt MasterCard. Den har vid detta tillfälle ej debiterats men beloppet har spärrats. Jättekul för en familj som avsett att använda dessa pengar under utlandsvistelsen! Tilläggas bör att ingen uthyrare tar kontokort. Endast kreditkort! Efter återlämnandet utan anmärkningar tar det 2 månader innan kontospärren tas bort så mina pengar kan nyttjas. Skrattretande.

LÄS MER: Fler klagar på sina hyresavtal 

3. Det är rimligt begriper jag att alla bilar man hyr ut inte kan vara fläckfria. Men är man i branschen är det inte någon space science att  bedöma hur gammal skadan är. De tar betalt av kunden eller försäkringsbolaget men åtgärdar inte skadan i fråga. Bör bli en fin netto förtjänst?

4. Ett exempel. Jag var i England och det var sent på natten, kol svart och regn. Vid ett vägarbete hade man lagt ut kantsten i färdriktningen som jag inte såg. Det blev en smärre samman- stötning och en bula på däck sidan vilket ” besiktningsmannen ” helt riktigt påpekade. Han gjorde en anteckning. 55 dagar sedare återdebiterades min deposition. Dock hade de dragit £ 350 för den av mig orakade skadan. D.v.s. full betalning för ett däck som rullat 25.000 kilometer.

5. Du nämner att man skall läsa villkoren. Jo då, men alla är inte utbildade kammarnotarier med försäkringsvillkor som specialitet. Hustrun och jag själv är akademiker och läskunniga men inte sjutton klarar vi att ta in allt som står på några minuter. Detta är en skam att uthyrarna inte fattat än mindre åtgärdat. Inte heller underlättar det med att villkoren är skrivit på främmande språk med facktermer de flesta inte vet vad de betyder!

 

Sture Ekh berättar om när en vän hyrde en bil som inte var besiktigad:

Vad säger du om ett Hertz hyr ut bilar som inte besiktigats? En vän hyrde i förrgår en Clio som visade sig skulle besiktigats 1 mars -17, men inte var det, i a f inte godkänd i besiktningen och enl transportstyrelsens info. Det måste väl vara näst intill kriminellt?  Hertz är ju stora! Vad kan man kräva av uthyraren i ett sånt läge? Vad händer vid en ev. olycka? Kanske finns det orsak att kolla uthyrningsfirmorna litet närmare? 

 

Janne Bergkvist har haft problem med tilläggsförsäkring:

Hej. Har hyrt bil ett flertal gånger på Cypern och hittills anlitat SIXT. Jag har alltid fått för mig att mitt krav på att även försäkra bort eventuell självrisk har varit möjlig. Nu i somras valde jag ett annat bolag vars säljare påstod att det inte går att försäkra sig mot självrisken. Den uppgavs till ca. 600 e vid ev. kollision. Han påstod att jag lurats vid tidigare tillfällen och att möjligheten att försäkra sig även mot självrisken inte är möjlig även om säljaren påstår detta.

Fortsätt gärna att berätta om era klagomål på hyrbilsfirmorna under sommaren. Om det inte går att få en förändring så går det i alla fall att varna andra för mindre seriösa bolag och om kända problem.

Lämna ett svar