Berggren: Folksam gör trafiknytta på riktigt

Som med all nyttig forskning så är det logiskt. Det är logiskt att när din fyrhjulsdrivna bil klarar av att få grepp i snön eller på isen näst intill lika bra som på asfalt på sommaren så kör du snabbare. Och det är logiskt att samma fyrhjulsdrift inte kan hjälpa till alls när det är dags att bromsa bilen.

Lägg sen till att vi hört om och om igen att det är farten som dödar så blir resultatet att fyrhjulsdrivna bilar kör alldeles för fort. Förarna klarar inte av att bromsa bilarna som då råkar illa ut i en krasch. En bil i högre fart är också en fara för andra – krockvåldet blir högre vilket båda parter i en krasch blir lidande utav.

Bilarna borde varna för halka

Folksams trafiksäkerhetsforskare Matteo Rizzi tycker att bilarna borde berätta för föraren att det börjar bli halt. Och den tekniken finns redan i bilarna. Modern fyrhjulsdrift är så intelligent och så snabbt att den känner av exakt om något enda hjul börjar tappa fästet. Den informationen skulle förstås kunna användas tydligare för föraren. En aldrig så liten ”slirning” på något hjul i en kurva kunde resultera en tydlig signal till föraren att nu börjar det bli halt.

Istället litar biltillverkaren på förarens omdöme – att föraren ser eller märker att det är halt och att det är hög tid att sakta ner. 

Om det blir någon slags premiehöjning för fyrhjulsdrivna bilar eller om vi får ytterligare en irriterande varningssignal i bilen så har vi alltså oss själva att skylla. Skulle vi alltid sätta på oss säkerhetsbältet så behövs inte de irriterande pipen eller lamporna. Om vi alltid lossade parkeringsbromsen så behövde vi inte utsättas för tjut och om vi inte körde för fort på snö och is så, ja, vad det nu blir för signal.

Kommer uppmärksammas internationellt

Jag är säkert på att Folksams forskningsresultat kommer att få stor påverkan även internationellt. Det här kommer kanske till och med att tillfälligt bromsa utvecklingen mot fler fyrhjulsdrivna bilar. Priset för fyrhjulsdrift har sjunkit men kanske gör en premiehöjning att fler drar sig för den extra kostnaden.

Volvo bygger säkra bilar och har precis inlett ett samarbete med Autoliv för att utveckla morgondagens programvara för självkörande bilar. Folksams trafiksäkerhetsforskare finns där som ett tredje stabiliserande ben för att se till att det svenska trafiksäkerhetsarbetet står stadigt på förstaplatsen.

LÄS MER: Fyrhjulsdrift farligare än tvåhjulsdrift i halkan

Lämna ett svar