Audis miljöoffensiv – storsatsning på el och gas

När biltillverkare pratar om framtiden handlar det nästa alltid bara om nya bilmodeller. Och visst radar Audi-chefen Rupert Stadler upp en rad nya bilar i sitt stora vårtal. Se bara:

Juli 2017: I samband med ett stort framtidsseminarium i Barcelona ska Audi visa sin nya A8.

Sent 2017: Den helt nya A7 ska visas.

2018: Audi ska visa en ny Q3 samt den helt nya stor-suven Q8. Nytt är också elbilen Audi e-tron med en räckvidd på 50 mil på en batteriladdning. e-tron är en suv i Q5-storlek som ska markera starten på nästa generation bilar från Audi.

2019: En helt ny suv Q4. Dessutom får e-tron en variant döpt till e-tron Sportback, en modell som ligger mitt emellan en suv och en kombi.

2020: En premiumelbil som byggs på den nya plattformen MEB.

Audi ska också elektrifiera dagens modellutbud vilket betyder en storsatsning på hybrider och laddhybrider. Flera av Audis fabriker ställs om för att bygga elmotorer och eldrivlinor. 

Om sju år hoppas Stadler att var tredje Audi-kund köper en Audi med någon form av elektrifiering. Satsningen omfattar också en rad gasbilar där Audi nu blir en av de allra mest offensiva tillverkarna. Vi kommer att få gasdrivlinor till flera modeller, som A3, A4 och A5.

Men Audis miljösatsning stannar inte bara vid modellerna. Vid sitt vårtal presenterade Audis vd Rupert Stadler ockå det här:

Egna laddstolpar: Tillsammans med de övriga i VW-gruppen, BMW, Mercedes och Ford ska Audi bygga ett eget nät av laddstolpar utmed de stora vägarna i Europa. I USA ska VW-gruppen sjösätta projektet ”Electrify America” för att bygga en nu laddinfrastruktur. 

Egen biogas: Audi ska börja tillverka sin egen Audi e-gas som ska ge en helt CO2-fri körning. När Audi räknar in tillverkningen av gasen sänker den CO2-värdet med 80 procent jämfört med motsvarande fossilbränsle. Audi planerar också att subventionera e-gasen i tre år till de som köper en ny g-tron-bil. Hur det här ska gå till praktiskt eller i olika länder avslöjas inte i Stadlers tal. Audi använder vatten, grön el och koldioxid för att framställa sin e-gas.

Klimatneutral fabrik: När Audi bygger sina e-tron-elbilar är målsättningen att hela tillverkningen ska vara CO2-neutral.

Tuffare krav på underleverantörer: Audi ställer hårda krav på sina underleverantörer för att också de ska arbeta för en så CO2-neutral tillverkning och process som möjligt.

Lobbyarbete mot politiker: Audi vill få betalt för sin satsning även på miljövänliga fabriker och miljövänligt bränsle. Därför vill Audi att all CO2-påverkan ska räknas in när EU fastställer en tillverkares utsläppssnitt. Tillverkarna får som bekant betala höga straffavgifter om deras bilar släpper ut mer än vad EU tillåter.

Lämna ett svar