Är det här snabbaste vägbygget i världen?

Titta på filmen från Shire Moora i Australien. Erkänn att du fylls av harmoni! Och frågor:

Hur kan en väg byggas så snabbt? Vad använder de för material? Hur kan vi få över tekniken så vi slipper månadslånga vägarbeten här i Sverige?

Klippet som staden laddade upp på sitt FB-konto den 14 december har visats 15 miljoner gånger och delats av hundratusentals FB-användare.

– Vi hade många visningar vid jul, kanske runt 5 000. Och vi tänkte ”Geez, det är mycket.” Men det var runt nyår som det lyfte, säger Alan Leeson.

– Vi trodde att vi hade blivit hackade men det har kollats upp.

LÄS MER: Här byggs en bro för djuren – över E6:an

Filmen är gjord med en drönare (av Trevor Longman) och visar hur väg läggs.

– Många vet inte hur man lägger en bitumenväg så vi tyckte att det var ett bra tillfälle att visa det, säger Alan Leeson.

Originalfilmen är på 15 minuter så de bestämde sig för att trixa till det lite – vilket kanske är en av hemligheterna bakom succén.

– Vi speedade upp den lite…

Men det är ändå en väldigt snabb vägläggning – 4,9 kilometer väg på två dagar.

Vägens uppgradering kostade 3 miljoner kronor och byggs på det här sättet av flera skäl: det är billigare än att asfaltera på sättet som vi alltid gör här i Sverige – och för att det inte är så lätt att få tag på grus i vissa delar av Australien.

Kritikerna säger att även om den är bättre än en grusväg så håller inte den här sortens ”makadamväg” speciellt länge – och den är extra känslig mot tuffare väder.

LÄS ÄVEN: Solpanel i stället för asfaltsväg

Lämna ett svar