6 av 10 svenskar vill inte köpa bil av privatperson

Att köpa en begagnad bil har alltid gjort en del människor oroliga och nu kommer det svart på vitt i en ny undersökning gjord av Inizio, på uppdrag av Volvia försäkringar.

Var fjärde svensk tycker det är läskigt att köpa en begagnad bil. Och så många som sex av tio svenskar tycker det känns otryggt att köpa bil av en privatperson.

Mer än 20 procent litar inte på att köpeavtal, service- och garantibok, historiken och mätarställningen är korrekt.

 LÄS MER: Bilregistret – så hittar du bilar och ägare

 

– Undersökningen visar att det finns mycket att göra för att minska osäkerheten för den som ska köpa begagnad bil. Även om inte försäkringar är det som oroar mest, så har vi och branschen ett fortsatt ansvar att skapa enkla och trygga lösningar för begagnade bilar. Vi ser att det är viktigt för många. Av just ägarna till lite äldre Volvobilar är det hela 95 procent som valt att helförsäkra dem, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia.

Det finns tydliga regionala skillnader där till exempel smålänningarna sticker ut som mycket eller ganska osäkra vid köp av begagnade bilar. Samtidigt är det stockholmarna som oroar sig mest för att köpa bil av privatperson – där är 65 procent ganska eller mycket osäkra. Var sjätte stockholmare är dessutom osäker när det gäller val av bilförsäkring.

Mest osäkra när det gäller bilpriset och om det är korrekt, är boende i övre Norrland.

I undersökningen svarade 1 200 personer, från hela landet. Här hittar du hela undersökningen!

 LÄS ÄVEN: Här är billigaste och dyraste bilarna att försäkra

Lämna ett svar