VW-kunder skyndar sälja tillbaka bilar

Nu står VW-kunderna i kö för att bli av med sina dieselbilar med tvålitersmotor. Nästan hälften av de 475 000 berörda kunderna har anmält sig i VW:s kompensationsprogram en månad efter att uppgörelsen fått preliminärt klartecken i domstol. VW-ägarna kan välja mellan att få 5 100 dollar och bilen åtgärdad – eller att VW köper tillbaka bilen. De flesta av de 210 000 ägarna väljer att göra sig av med bilen.

– Wow, det här är en jättesiffra på relativt kort tid, säger Deborah Hensler, juridikprofessor vid Stanfords universitet som är expert på den här typen av stämningar.

PRIVATLEASING: 12 bästa suvarna just nu

Dyrare för VW – men kan vara bättre

Det blir dyrare för Volkswagen att köpa tillbaka bilarna, samtidigt blir det lättare för tillverkaren att uppfylla sitt löfte om att få bort 85 procent av de berörda bilarna från vägarna – annars hotar ytterligare straff.

Uppgörelsen omfattar omkring 10 miljarder dollar i kompensation till VW-ägare med modeller som har den berörda dieselmotorn. Jurister har skickat ut mer än 800 000 brev för att så många som möjligt ska delta i kompensationsprogrammet. VW:s talesperson i USA har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Den här uppgörelsen omfattar bara bilarna med tvålitersdieseln. Näst på tur står ytterligare en uppgörelse – den här gången gäller det den större trelitersdieseln som också omfattas av Volkswagens fusk. Förra veckan höll parterna ett möte, och ytterligare ett möte ska hållas 3 november.

Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar