Volvos världsturné ska samla in 5 miljarder

Efter några investeringstunga år vill Volvo Cars stärka sin kassa. Volvo meddelade i dag att man på måndag inleder en investeringsturné för att få ihop cirka fem miljarder kronor i så kallade obligationslån. Det är första gången i Volvos 89-åriga historia som man använder sig av den metoden för att få in pengar.

Volvo har också väldigt bra siffror att visa sugna investerare.

 Nya XC90 säljer väldigt bra och genererar också bra med pengar tack vare att många köpare valt välutrustade bilar.

 Nya S90 och V90 ska lanseras inom ett par veckor med de första provkörningarna av bilarna i Spanien.

 I maj ska också Volvo visa upp sin nya plattform för små bilar som man utvecklat tillsammans med systerföretaget Geely.

 Under det första kvartalet i år ökade vinsten med 24 procent och Volvo fick en vinstmarginal på rörelsen med 7,5 procent.

Volvo tror på nytt rekord

Volvo har ett rekordår bakom sig med över 500 000 sålda bilar och prognosen för i år pekar på ytterligare ett rekord. Före 2020 vill Volvo nå en produktionsvolym på 800 000 bilar per år.

Nästa år ska Volvo kunna komma i gång med tillverkning i sin nya bilfabrik i USA som ökar produktionskapaciteten med drygt 100 000 bilar per år.

I sitt säljbrev har Volvo inte pekat på något speciellt som de fem miljarderna ska användas till. Istället pekar vd:n Håkan Samuelsson på att globaliseringstakten ökar och att Volvo vill fortsätta den fina utveckling man haft under de senaste två åren. Och för det behövs pengar i plånboken.

Däremot är det ingen hemlighet att Håkan Samuelsson och Volvo Cars gärna vill bygga ett par nya bilmodeller – modeller som inte ingår i ursprungsplanen. Volvo vill gärna bygga en snygg coupémodell på 90-plattformen och troligen finns det ytterligare minst en elbil på önskelistan.

Lämna ett svar