Volvodesigner bakom Ladas nya tuffa suv

Engelsmannen Steve Mattin var chefdesigner på Volvo mellan 2005 och 2009. Han ritade både Volvo S60 och Volvo V60.

Nu är han alltså designchef på ryska Lada där han skapat koncept-suven Xcode. Den ska ge en antydan om det ryska bilföretagets nya formspråk. Det var en av anledningarna till det stora intresset när suven häromdagen visades upp.

Xcode Concept är baserad på Renault-Nissans BO-plattform. Den ryska fabriken har sedan fransk-japanska Renault-Nissan tog över gått igenom ett omfattande sparprogram med svensken Bo Andersson som chef. Han gick så hårt fram att det kostade honom jobbet i mars i år.

Hans hårda nypor har förmodligen varit med och bidragit till att Lada nu kan satsa på modernare och tuffare modeller.

Xcode är tänkbar som toppmodell

Om nya suven Xcode uttalar sig Lada så här, enligt den brittiska motorsajten Autoexpress: ”den har skapats inom ramen för det design-dna som redan framgångsrikt implementerats i modellerna Vesta och Xray.”

Vesta och Xray – en sedan och en suv – anses som viktiga beståndsdelar i Ladas produktoffensiv.

Xcode skulle kunna bli en större och dyrare modellsyster till Xray, som började produceras tidigare i år. Exteriören på Xcode har klara drag av Xray även om den fått en mer dramatisk front och kraftigare skulpterade sidor.

Interiören innehåller bland annat en 10-tums tryckkänslig skärm samt ett digitalt instrumentkluster. Föraren kan interagera mot bilen via den nya appen Lada Connect.

Xcode är inte ensam på plan i Ladas stora monter på Moskvas bilsalong. Även en sportigare version av Vesta Sport samt två nya varianter av Xray – en tuffare version kallad Xray Cross Concept och Sport Concept med trimmad motor och sänkt fjädring – har visats upp under den pågående bilsalongen.

En annan bil i Ladas monter är klassikern Lada Niva. Terrängbilen fyller 40 år i år.

Sugen på att byta till suv? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar