Vi testar BMW X5M – en helt makalös suv

BMW X5 är en av de hetaste suvarna på marknaden. Modellen är en väl avvägd kompromiss mellan körglädje, komfort och praktiska brukskvaliteter. X5 är en mångsidig bil som klarar sig fint i de flesta sammanhang, från fina asfaltsvägar till grisiga skogsstigar.

Vi har testat bilen med flera motoralternativ, personligen är jag mest förtjust i den trelitersdiesel som också är storsäljaren.

X5 finns också i en M-version – och X5M som den heter spelar i en helt egen division. BMW har tagit en V8-motor på 4,4 liter som de försett med Två Twin-Scroll-turboaggregat. Man har också stoppat in ett kylsystem med fyra separata kretslopp och så många som tio olika kylare för att skapelsen ska klara extrema termiska belastningar. Och belastningar blir det, BMW plockar nämligen ut hela 575 hästkrafter och 750 Newtonmeter ur sin motor.

Naturligtvis gör den här motorn X5M snabb: Den nästan 2,4 ton tunga bilen klarar faktiskt 0–100 km/h på 4,2 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Om den också är törstig? Självklart.

Lite halvlugn vardagskörning och färddatorn visar snabbt 1,6 liter per mil. Bilen går dock att köra rätt snålt på motorväg, med farthållaren satt på 90 km/h kom jag faktiskt en bit under en liter per mil.

BETYG+BILDER: BMW X5M – så klarar den sig i 10 kategorier

Avancerat sportigt chassi i X5M

BMW X5M handlar om mer än bara den här motorn och om hisnande prestanda. Den tyska tillverkaren har också ansträngt för att vässa vägegenskaperna och för att försöka göra den här stora bilen sportig.

Chassit har arbetats om och sänkts. Vi hittar här till exempel aktiva, hydrauliska krängningshämmare som reducerar bilens krängning och lutning i kurvorna.

Här finns också elektronisk stötdämparkontroll som hela tiden anpassar stötdämparna efter rådande förhållanden.

Och föraren kan med en knapp ställa in chassit från ett komfortläge till de hårdare Sport eller Sport + för sportigare körning. Här finns också fantastiska bromsar med perforerade skivorna och feta sexkolvsok i fram som ser till att alltid leverera bromskraft i överflöd.

Och ur ett perspektiv har man faktiskt lyckats förvandla X5 till en rätt sportig bil. Det går att pressa X5M ordentligt och bilen bangar inte för några tuffa varv på en racerbana. BMW har lyckats maskera bort en del av tjänstevikten på nästan 2,4 ton, bilen upplevs som betydligt lättare när jag låter den dansa genom de tajtaste böjarna. Greppet i framvagnen är anmärkningsvärt bra för en SUV och bilen understyr förvånansvärt lite. BMW har också kalibrerat om fyrhjulsdriften på sina M-bilar, vilket gör dem mer bakhjulsdrivna. Ligger man på ordentligt kan man därför få bilen att rotera lite extra i svängarna.

BETYG+BILDER: BMW X5M – så klarar den sig i 10 kategorier

Ändå inte så rolit att köra

Men, att köra X5M är ändå inte speciellt roligt. Den fina komforten trollar nämligen bort allt för mycket av fartkänslan – även om jag kör riktigt fort känns det inte. Och det kittlar aldrig ett endaste dugg i magen, inte ens när alla 575 hästkrafterna släpps lösa och X5M accelererar för fullt. Här finns få likheter med att köra andra M-modeller, som tillexempel de helt fantastiska modellerna BMW M3 och BMW M2. Där är körupplevelserna så starka att de tvingar varenda cell i förarens kropp att bli delaktiga.

Frågan, alltså. Varför ska man betala så här mycket pengar för en supersnabb version av en bil – när nästan all fartkänsla trollas bort? Jag vet inte. Personligen skulle jag satsa på en vanlig X5 med treliters dieselmotor och då få pengar över till en riktig sportbil också.

Det skulle nog bli nya BMW M2.

  BETYG+BILDER: BMW X5M – så klarar den sig i 10 kategorier

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar