Vässad drömversion av BMW M4 lanseras

– Aldrig tidigare har en av våra upplagemodeller varit så nära kopplad till motorsporten, säger Frank van Meel, vd för BMW Motorsport, i ett pressmeddelande.

Och visst handlar det här om siffror i äkta racingklass. Jämfört med den serieproducerade BMW M4 är allt häftigare.

De 500 hästkrafterna (69 mer är vanliga BMW M4) tar bilen från 0-100 kilometer i timmen på 3,8 sekunder. Topphastigheten på den 200 kommersiella exemplaren har begränsats till 305 kilometer i timmen.

Vridmomentet är på 600 Nm vilket är 50 mer än på vanliga BMW M4. Uteffekten har ökats med 51 kW till 368 kW.

Den raka sexcylindriga dubbla turbomotorn drar 8,5 liter bensin per 100 kilometer. CO2-utsläppet ligger på 199 gram per kilometer.

Bakom de respektabla prestandasiffrorna ligger en innovativ vatteninsprutningsteknik, som även används i BMW M4 GTS. Kylningen av förbränningskamrarna, som möjliggjorts genom denna teknik, ökar avsevärt motorns värmerelaterade funktionsgräns.

Går bara att beställa i alpinvitt

BMW M4 DTM Champion Edition kommer bara att vara tillgänglig i alpinvitt. I exteriördesignen påminner den förstås mycket om racerbilarna i DTM, som producerats av BMW Motorsport.

”Modellens nära band med BMW-märkets framgångar i – förmodligen – världens mest populära internationella standardvagnsserie blir uppenbart vid första anblicken, skriver BMW.

BMW M4 DTM Champion Edition har ett distinkt racerbilutseende, inte minst tack vare den bakre diffusorn och den stora bakre vingen som är fastmonterad på bakluckan.

Bilen är byggd med flera lättviktskomponenter. Bland annat motorhuven, taket och bakre diffusorn är tillverkad i kolfiber. Dubbelflödes-sportavgassystemet med två par slutrör är gjord i exceptionellt lätt titan.

Ett optimalt väggrepp utlovas med Michelin Pilot Sport Cup 2 högpresterande däck med dimensionerna 265/35 R19 fram och 285/30 R20 bak. De är utformade speciellt för körning på tävlingsbana och monterade på lätta legeringar.

Keramiska bromsar ska, enligt BMW, garantera bromsverkan även i tuffa tävlingsförhållanden. Fjädringen är mekaniskt justerbar så att bilens köregenskaper kan anpassas efter personlig smak.

Kostar 1 440 000 kronor

I interiören råder en ”elegant atmosfär”, enligt BMW. Till den sortens atmosfär bidrar det exklusiva materialet alcantara. Baktill i interiören sitter en vit störtbåge.

BMW förväntar sig att deras M4 DTM Champion Edition kommer att bli ett mycket eftertraktat samlarobjekt.

Priset då?

Ja, smakar det så kostar det. BMW M4 DTM Champion Edition går lös på 1 440 000 kronor. Fast det avskräcker nog inte målgruppen som omfattar rika samlare.

 

Sugen på häftig bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar