Välj politiker som inte hatar bilar

Diesel symboliserar allt det onda i bilvärlden. Det är nästan som när min mormor började må illa så fort hon såg svart rök från en lastbil. Långt innan hon kunde se vilken typ av bil det var började hon få kväljningar.

Hon var före sin tid, min mormor.

I dag är det Europas storstäder som ropar efter förbud mot diesel för att rädda luftkvaliteten. Men det är inte alltid så rationellt och förståndigt det där med att få ordning på luften. Se bara på hur det här med häxjakten på dubbdäck som jag skrev om förra veckan.

Dieselbilarna kan bli nästa dubbdäck.

Jaga inte en specifik teknik

I min senaste poddcast intervjuade jag Preems vd Petter Holland och där står det rätt klart vad det handlar om:

1) Effektiva dieselbilar behövs för att få ner CO2-utsläppen. Inte minst med nya biodiesel i tankarna så sänks CO2 rejält.

2) Alla dieselbilar – även de som körs med biodiesel – släpper enligt Holland ut farliga partiklar. Men Petter Holland är övertygad om att biltillverkarna med olika partikelfilter ska lösa det här.

Om jag nu lägger ihop 1) och 2) så kommer jag till samma slutsats som Petter Holland: jaga inte en specifik teknik. Straffa varken ut eller puffa inte fram någon speciellt teknik. Ställ krav på utsläpp och låt branschen lösa det.

Det är på väldigt många sätt helt galet fel att förbjuda en ren dieselbil och samtidigt ge skattelättnader till en elbil som körs på el från ett kolkraftverk.

Men med dubbdäcksdebatten i färskt minne kan jag se precis det hända. Hur politiker med ett givet mål hänvisar till fakta si eller fakta så och skaffar sig popularitetspoäng i vissa läger genom att ropa efter förbud och/eller öppna plånboken till en biltillverkare som vill rädda världen.

Självklart ska vi försöka förbättra luftkvaliteten i våra städer och det är bra att SMHI nyligen utvecklat nya metoder för att kunna mäta kvaliteten. Det är en väldigt bra början – att mäta rätt.

Välj politiker som inte bara skriker förbud

Sen är det upp till oss väljare att singla ut de kloka politiker som inte bara skriker förbud utan också tänker på hela kedjan.

Lyssna gärna på Petter Holland när han pratar om ursprungsmärkning och hur ett företag bör arbeta med etiska frågor om energi- och bränslehantering.

Petter Holland säger också: Vi ser att efterfrågan på elbilar ökar med efterfrågan på flytande bränslen ökar ännu mer.

Läs det en gång till.

För allas skull måste vi tänka stort få bättre bränslen i våra tankar och batterier.

Och då inte heller låta bil- eller dubbdäckshatare bestämma hur vi ska nå dit.

 

Lyssna på vår poddintervju med Petter Holland här.

Läs min artikel om dubbdäck och luftkvalitet här.

Lämna ett svar