Tuff fajt mellan VW och Volvo i säljtoppen

Det blir ett nytt försäljningsrekord för nya bilar i Sverige i år. Bara i november månad såldes 31 801 bilar vilket är en ökning med 1,4 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har det sålts drygt 335 000 bilar vilket är hela 7,5 procent mer än förra året, som då var ett rekordår.

– Den svenska bilmarknaden är rätt otrolig. Vi pratade förr om ett snitt på 275 000 sålda bilar per år men räknar vi nu ett snitt över de senaste fem åren är det drygt 300 000 sålda bilar per år, säger Volvos chef i Sverige Kristian Elvefors.

I somras pratade vi om att det nya amorteringskravet skulle kunna kyla ner bilmarknaden, men det verkar inte ha blivit så?

– Nej, den är fortfarande väldigt starkt och vi ser också att begagnatmarknaden är fortsatt stark, säger Elvefors.

Elvefors har många av sina bilar på tio-i-topp och under november var V60 Sveriges mest sålda bil. V60 förpassade då ettan från augusti, september och oktober, VW Golf, till andraplatsen.

Kan bli ett tronskifte

Det mest dramatiska på säljlistan är också Volvos modellbyte från V70 till V90. Gamla V70 har varit Sveriges i särklass mest sålda bil i många, många år och Volvos storkombi har abonnerat på förstaplatsen.

Men i år kan det bli ett tronskifte då kampen mellan Volvos sammanslagna försäljning för S/V70 och S/V90 ligger bara 219 bilar före Volkswagen Golf.

Andelen dieselbilar fortsätter att sjunka och var i november månad så låg som 52,7 procent. Hittills i år är andelen dieslar av de nya bilarna 52,7 procent, jämfört med 58 procent under samma period förra året.

Lämna ett svar