Ted, 18, fick drömjobb hos lyxbilsföretaget

I hemmet leker Ted Sävervik med sin Volvo 740 som ska byggas upp till 1600 hästkrafter. Bilen ser ut som vilken Volvo av äldre modell som helst, men där finns bra mycket mer krut.

Men det kraftpaketet är ingenting mot vad Sävervik bygger på om dagarna.

Sedan 18-årsdagen har han sitt drömjobb.

– Min praktikhanterare kom fram och sa ”du, vad säger du om Koenigsegg?”. Vi stack upp där och jag fick en rundtur, sen gick jag ner i verkstaden och gjorde tydligen bra i från mig. Sen var jag där resten av terminen som praktikant.

– På min 18-årsdag frågade jag om jag fick fortsätta jobba där, då utbrast en av de anställda ”men gör du inte redan det?”. När jag svarade att jag var praktikant så gick vi upp direkt på kontoret och skrev ett kontrakt.

Intresse sedan barnsben

Det är långt i från en slump att Ted Sävervik jobbar med bilar i 25-miljonersklassen. Bilintresset har funnits där sedan barnsben, han har arbetat med ett STCC-team på Ring Knutstorp och har en utbildning i sportbilsområdet.

– Har du intresset så lägger du tid där. Jag tänker ofta, vad händer om jag gör si eller så? Så testar jag. Sånt intresserar mig, jag gillar att vara produktiv med mina händer, säger Ted Sävervik.

Säkerhetsarrangemangen på Koenigsegg är massiv. Två säkerhetsdörrar med kod krävs för att komma in i industrisalen. Dit får inga mobiler tas med och det råder ett totalt fotograferingsförbud.

Hans roll på Koenigsegg är att arbeta med kolfiber. Ett tålmodigt jobb som tar lång tid att slutföra. En fälg tar till exempel i snitt en vecka att tillverka.

Är det inte lite tråkigt att arbeta så länge med något för att senare lämna i väg bilen?

– Jo, man har gjort en del jättesnygga saker. Och sen ska de lämnas bort, kanske någon del till kraschbilen. Då är det rätt tråkigt att den bara ska gå in i en vägg.

”Många får vända”

Ett hundratal personer arbetar på Koenigsegg i Ängelholm. Men bara ett fåtal av dem är svenskar.

Expertis hämtas in från utlandet.

– Det är många som får vända i dörren. Det gäller att visa en enorm kvalitet. Det är en bil för 25 mille som ska levereras. Bilarna liknar mer ett flygplan än min Volvo 740. Vi har ungefär samma kompetens som på Saab i Linköping, som gör vingarna till Gripen-planen.

– Flygingenjörerna vi har att göra med här är trevliga, men de har lite galna idéer ibland.

Blir det inte som ”ett steg ner” när du kommer hem till din 740?

– Det är klart det skiljer sig. Fördelen är att på jobbet är det kolfiber och på min 740 är det plåt. När man frågar sig varför min bil inte kan se ut som de på Koenigsegg inser jag snabbt att det är abstrakt att tänka så.

– Sen går det inte att jämföra. Koenigsegg är snabbare runt banan, snabbare i toppfart och helt enkelt bäst. Men å andra sidan kostar den 25 miljoner och då kräver det sin styrka.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Lämna ett svar