Se bussen – som kör över trafiken

TEB står för Transit Elevated Bus och ska hjälpa till att komma tillrätta med de enorma trafikstockningarna – och luftföroreningarna – i Kina.

Bussen kör på räls – som en spårvagn eller rälsbuss – och är kraftigt förhöjd. Det gör att den kan passera över fordonen på vägen. Fordonen i sin tur hamnar som i en tunnel när de passeras.

Den presenterades tidigare i år på Pekings internationella teknikmässa.

Där och då fick vi bara ta del av grafikgjorda filmer som visade på hur det skulle funka – men nu har den premiärvisats i Kina.

LÄS MER: Trafikverket bygger bro så djuren kan korsa vägen

 

Visas upp i verkligheten

I staden Qinhuangdao fick publiken ta del av när det första TEB-fordonet testades på riktigt – en sträcka på cirka 300 meter.

Händelsen fångades på film av många medier, bland annat av CCTV News.

”Versionen av fordonet som visades upp i tisdags har bara en vagn som är 22 meter lång, 7,8 meter bred och 4,8 meter hög. Den kan ta upp till 300 passagerare”, skriver de i sin beskrivning till klippet.

En vagn kommer bestå av 18 rader med platser på båda sidorna, samt platser i mitten av vagnen. Vid rusningstrafik finns det också utrymme för stående passagerare.

– TEB 1-fordonet har samma funktion som tunnelbanan, samtidigt som produktionskostnaden endast är en femtedel, säger en ingenjör till CCTV News enligt Autoexpress.

Frågan om säkerhet kvarstår

Varje exemplar av den kombinerade bussen och spårvagnen har kapacitet för 1 200 passagerare.

Enligt ingenjören Bai Zhiming, som ingår i TEB-projektet, kan TEB komma ut i trafiken om cirka ett år.

Frågor om säkerheten kvarstår dock. Till exempel blir det problem för större lastbilar och skåpbilar att passera under TEB.

Sugen på ny bil? Se vad din gamla är värd här

Lämna ett svar