Så bra är skicket på bilvägarna där du bor

För andra året i rad har intresseorganisationen Motormännen undersökt skicket på Sveriges vägar.

Genom att undersöka ojämnheten på vägytan med hjälp av vibrationssensorn som finns inbyggd i moderna telefoner har de granskat och kartlagt kvalitén på 67 000 km av Sveriges statliga vägnät, uppdelat på riks- och länsväg.

Granskningen visar att Sveriges vägar håller en hög standard – generellt sett.

Men det är sämre ute på landsbygden.

 LÄS MER: Litade blint på GPS – körde rakt ned i sjön

”Dåliga vägar ökar klyftan”

Det är en betydande skillnad i vägkvalitet mellan norr och söder med påtagligt sämre vägskick i skogs- och glesbygdslänen.

– En bra vägstandard är en förutsättning för tillgänglighet i områden där bilen ofta är det enda alternativet. Nedprioriteringar och otillräckliga resurser till vägarna ökar bara på det avståndshandikapp som redan finns i gles- och landsbygden, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarig Erik Kjellin i ett pressmeddelande.

– Dåliga vägar ökar klyftan mellan stad och landsbygd – därför är vi mycket kritiska till att regeringen sänkt anslaget till vägunderhåll med en halv miljard, samtidigt som skatterna på bilismen höjs.

Så är skicket på vägarna i ditt län

Källa: Motormännen (UK=Underkänd)

De sämsta vägarna

16 av de 20 sämsta riks- och länsvägarna ligger norr om Dalaälven. Riksväg 90 genom Västernorrland och Västerbotten är för andra året i rad det riksvägsavsnitt med störst brister, medan E45 genom Västerbotten är det klart sämsta Europavägavsnitt med lägst standard i undersökningen.

Men det fanns även svaga resultat i södra Sverige: riksväg 9 i Skåne gav bitvis mycket dåliga resultat.

– Utöver försvårad tillgång till arbete, skola och servicefunktioner innebär dåliga vägar ökade driftskostnader och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Försämrad tillgång till råvara och möjlighet att transportera denna minskar möjligheten för företag att växa och skapa nya jobb. Ett väl underhållet vägnät är därför nyckeln i vår ekonomi och bland våra viktigaste offentliga tillgångar, säger Erik Kjellin.

 Sugen på att köpa en bil som klarar sämre väglag? Här kan du se vad du får för din gamla

Lämna ett svar