RS3 Sedan är Audis nya lilla muskelpaket

Bilen beskrivs som ”den mest kraftfulla modellen av A3-serien”.

Den urstarka 2,5-liter femcylindriga turbomotorn på 400 hästkrafter och 480 newtonmeter sköter accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen på 4,1 sekunder. Motorn är betydligt kraftigare än föregångarens – Sportback – vilket ”bara” gav 367 hästkrafter och 465 newtonmeter.

RS3 Sedan mäter sig gott hastighetsmässigt med Roadsterversionen Audi TT RS – är bara ett par tiondelar långsammare. Det är för övrigt samma motor i båda versionerna.

Toppfarten för Audi RS3 Sedan är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen. Den kan dock – på order från kunden – höjas till 280 kilometer i timmen.

Bilen är utrustad med quattro-fyrhjulsdrift, vilken når hjulen via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

En riktig kurvartist

Vidare har Audi RS3 Sedan även antisladdsystemet ESP som nu försetts med tekniken torque vectoring för bästa kurvtagning. ”Den blir en artist i kurvorna”, skriver den amerikanska motorsajten Carscoops

Systemet Audi drive select ingår som standard. Med hjälp av det kan styrningen, växellådan, motorn och flapsen i avgassystemet påverkas efter förarens önskemål. Tre lägen finns att välja på: Comfort, Auto och Dynamic.

Standardhjulen är på 19 tum. Måtten på däcken är 235/35 fram och 255/30 bak.Bromsskivorna är 370 millimeter stora fram och 310 millimeter stora bak.

Spårvidden är 20 millimeter fram och 14 millimeter bak.

Lansering till sommaren

Bland tillvalen finns RS Sport suspension plus med aktiv stördämparutrustning.

Lanseringen av Audi RS3 Sedan är planerad till sommaren 2017. Audi har hittills bara nämnt länderna Kina och USA som marknad för sin RS3 Sedan. Om den kommer till Europa och Sverige är alltså ännu oklart.

Audi RS3 Sedan är tänkt att i första hand utmana Mercedes CLA 45 AMG.

 

Sugen på ny, häftig bil? Se har vad du får för din gamla!

Lämna ett svar