Opel gasar och bromsar i elracet

Testkörningar av en rad nya bilar i samband med Årets Bil-testerna i Danmark följdes av lanseringen av det helt nya bilmärket Lynk&co och på det en exklusiv förhandstitt och testkörning av den Opel Insignia som ska visas först på bilsalongen i mars.

Och här finns det gemensamma nämnare och stora skillnader.

I Danmark gasade vi med elbilarna Tesla Model X och Hyundai Electric. Men vi körde också en helt ny bil som inte ens andats elektrifiering, nya Alfa Romeo Giulia.

Giulia handlade om konventionell teknik men det visade sig också kunna vara väldigt innovativt. För oj vilka fina köregenskaper Alfas viktiga modell har.

På samma sätt har Opel utvecklat sin stora Insignia och även döpt om den till Insignia Grand Sport.

Kommer dröja flera år till en hybrid

Först vid en ansiktslyftning eller till och med nästa generation kan Insignia komma att förses med någon form av elektrifiering. Samma sak med Peugeot 3008 – en av nyheterna i Danmark – som ska få laddhybridteknik – 2019.

Volvos syskonbil Lynk&co ska visserligen komma som laddhybrid men det pratas då om en räckvidd på el på fem mil. Bilen kommer till Europa först om två år och det känns som att fem mil då kommer inte att toppa några löpsedlar.

Opel satsar i stället på sin rena elbil och ser ett enormt intresse för Ampera-e som har en räckvidd på 50 mil, i bästa fall.

Och det är att ligga längst fram i utvecklingen.

Nu kanske ni undrar varför inte alla gör likadant, varför inte alla visar en laddhybrid som VW Passat GTE eller Mitsubishi Outlander – som bilköparna febrar så om.

Volvo vågade bygga rätt med 90-serien

Det handlar om vad de vågade och hade råd att satsa på för fyra, fem år sedan. Det var då som Opel, Alfa Romeo och de andra som presenterat bilar utan elektrifiering fattade de avgörande besluten om nästa generation bilar och plattformar.

Volvo vågade till exempel bygga rätt med nya 90-serien men det gemensamma utvecklingsbolaget Volvo har med Geely, CEVT, tänkte något mer försiktigt när de tog beslut om den mindre plattformen CMA.

Sen är det också lätt att stirra sig blind på teknikinnovatörer som Tesla. Teslas försäljning i världen ligger i nivå med vad Volvo säljer – i Sverige. Snabbare än så kör inte elbilsracet i praktiken – ännu.

Lämna ett svar