Nya Seat Ateca kan bli nästa folksuv

Vi har parkerat för lunch, och när vi stegar tillbaka mot bilen cirklar en familjefar med drömmande ögon runt testbilen – nya Seat Ateca.

– Den är väldigt fin, avslutar han samtalet innan han stegar in i sin fullastade Seat Leon som står parkerad bredvid.

Och visst är den snygg. Suven är den logiska fortsättningen efter succémodellerna Ibiza och inte minst Leon – många av designelementen går igen, och de gör sig riktigt bra i suv-förpackning.

Det är många som drömmer om att äga en fräsch modern suv, och nu när nya Ateca har lanserats finns det mycket som talar för att flera drömmare kommer att göra slag i saken.

BILDER+BETYG: Så bra är Ateca i 10 kategorier

Sällsynt mycket suv för pengarna

Det här är nämligen sällsynt mycket suv för pengarna. Bilen börjar på 209 400 kronor – och därför blir vi överraskade över att Ateca inte är en kompromiss, ens i basversion.

Redan i grundutförandet finns autobroms, adaptiv farthållare och backsensorer. Visst finns det här hos många av konkurrenterna, men då handlar det oftast om högre utrustade och betydligt dyrare bilar. Säkerheten kommer alltså på köpet – inte en helt oviktig faktor på en bil där hela familjen ska färdas.

Men räkna inte med någon raket. Instegsversionen har en liten 115-hästars bensinmotor under huven och är framhjulsdriven. Många struntar dock i hästkrafter, och stalltipset är att vi får se många privatleasingbilar rulla ut i det här utförandet på våra vägar det kommande året.

Vi kör toppversionen med 190-hästars dieselmotor, fyrhjulsdrift och 7-stegad automatlåda. En riktigt trevlig och harmonisk kombination som aldrig saknar kraft.

BILDER+BETYG: Så bra är Ateca i 10 kategorier

Riktigt fina köregenskaper

Ateca toppar det hela med bra köregenskaper. Glöm gungig fjädring och svampig känsla i ratten, Seat har verkligen lyckats bygga en riktigt kompetent lansdsvägsmaskin. Chassit är fast och ger en stabil, trygg känsla på vägen – också i högre motorvägsfarter. Styrkänslan är utmärkt och ger gott om vägkänsla, kontroll och respons. Inget vi har blivit bortskämda med i den här prisklassen.

Så länge vi befinner oss på normala vägar är komforten bra. Men de som ofta kör på dåliga vägar ska se upp – det som chassit vinner i stabilitet förloras i stötighet när underlaget blir gropigt.

I kupén finns gott om plats både i fram- och baksäte. Interiören bjuder inte på några extravaganser. Det är i huvudsak traditionella material överallt – undantaget den högre utrustade testbilen vi har med alcantaraklädda säten. Men det är väl hopsatt och Atecat känns inte på något sätt som en billig budgetbil på insidan.

Designen är verkligen en fullträff. Fronten blir riktigt kaxig, framför allt med hjälp av de snygga led-signaturerna i strålkastarna. För övrigt fungerar led-ljuset också som blinkers, vilket är en liten men pikant detalj. Snyggt!

BILDER+BETYG: Så bra är Ateca i 10 kategorier

Kan vara årets klokaste suvköp

Seat vågar inte chansa; det här är en av deras viktigaste lanseringar någonsin. Och det är bra för oss konsumenter.

Släktskapet med nya VW Tiguan är tydligt.

Bilarna är byggda på samma plattform och delar mycket teknik. Ateca har inte lika stort lastutrymme – men. Så var det ju det här med priset. Det skiljer flera tiotusentals kronor mellan motsvarande utrustade modeller. Och så finns ju inte Tiguan i det där billiga ”folk”-utförandet.

Med ett privatleasingerbjudande på precis under 3000 kronor i månaden kan Ateca bli en braksuccé. Samtidigt lockar man tjänstebilsförarna med riktigt fint utrustade bilar och en kraftfull dieselmotor.

Visst finns det suvar som är lika bra och bättre än Ateca. Men till det här priset?

Få, om någon, kan matcha det just nu. Det här kan mycket väl vara årets klokaste suvköp.

BILDER+BETYG: Så bra är Ateca i 10 kategorier

Sugen på att byta till Ateca? Se vad du kan få för din nuvarande bil

Lämna ett svar