Nya bilskatten kritiseras: Blev fel – igen

Utredningen kommer från Finansdepartementet.

I direktiven inför utredningen stod:

”En särskild utredare ska lämna förslag på hur ett så kallat bonus–malus-system för nya lätta fordon kan utformas, där miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras vid inköpstillfället genom en bonus (latin bonus=bra) medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt (latin. malus=dålig). Huvudmotivet för bonus–malus-systemet är att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp.”

Utredningen överlämnades till regeringen i morse.

”Överfinansierat med 10 miljarder”

Bil Sweden riktar kritik mot flera av utredningens förslag. Inte minst mot de föreslagna skattehöjningarna.

– Det här systemet ska vara överfinansierat med cirka tio miljarder kronor de första fem åren, vilket innebär kraftiga skatteökningar på bilismen, säger Bertil Moldén och fortsätter:

– Att höja fordonsskatten kraftigt under de tre första åren är också en märklig modell. Nya bilar är mer energieffektiva, renare och säkrare, vilket borde premieras. Det här förslaget riskerar att dämpa förnyelsen av fordonsparken, vilket är kontraproduktivt mot samhällsmålen.

Bil Sweden hade helst sett en skrotmorot, för de äldsta bilarna, i förslaget.

– Detta eftersom en gammal bil släpper ut lika mycket avgaser som hundra stycken nya, säger Bertil Moldén.

LÄS OCKSÅ: Chockhöjd skatt på bensin- och dieselbilar

”Nu blev det fel -– igen”

Även från Motorbranschens Riksförbund, MRF, kommer kritik mot utredningen.

”Nu blev det fel – igen”, är kommentaren.

– Att ”straffbeskatta” nya bilar är fel väg att gå. Jag vill också påminna om att det vid årsskiftet 2014/2015 så höjdes fordonsskatten för hela bilparken med nästan tre miljarder kronor. Till det ska läggas att drivmedelskatterna höjdes vid det senaste årsskiftet och kommer i framtiden att höjas automatiskt varje år med konsumentprisindex plus två procent säger Tommy Letzén vd för MRF, och fortsätter:

– Det vore bättre att lägga alla de pengarna på ett ordentligt bonussystem som stimulerar övergången till en fossilfri fordonsflotta 2050. Menar vi allvar med detta så måste alla alternativ stimuleras. I dagsläget är så kallade laddhybrider, även om några överstiger 50 g/km, ett bra alternativ.

”Ensidigt fokus på elbilar”

Centerpartiets energipolitiska talesman, Rickard Nordin, är också kritisk till utredningens förslag.

– Det är alldeles för stort och ensidigt fokus på elbilar. Men det missar man andra drivmedel, exempelvis biogas, säger Rickard Nordin, och riktar även kritik mot klimat- och miljöminister Åsa Romson.

– Utredningen har dragits i långbänk och Åsa Romsons tidigare löfte om införande av detta redan vi årsskiftet infrias inte. Det är ett svek mot både klimatet och miljöbilsvännerna.

Enligt förslaget ska systemet införas 2018.

Åsa Romson säger i en skriftlig kommentar till utredningsförslaget att det är ”ett viktigt steg för att ställa om transportsektorn”. Hon påpekar också att ”En fossilfri fordonsflotta är en prioriterad fråga för regeringen.”

”Stora höjningar gäller bara bilar med stora utsläpp”

En av utredarna, Petter Classon, kommenterar kritiken mot skattehöjningarna kritiken så här:

– Det rör sig om ganska höga kostnader. Men tanken med systemet är ju att få människor att köpa miljövänliga bilar. De stora höjningarna gäller bara för bilar med riktigt stora utsläpp.

– För de flesta blir höjningarna mer måttliga – i genomsnitt kommer fordonsskatten för nya, bensindrivna personbilar att öka från 800 kronor till 3 050 kronor per år under de första tre åren, säger Petter Classon.

Byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar