Ny fläktteknik ska väcka sovande förare

Sovande förare är inte bara en fara för sig själv, det finns även en stor risk för att medtrafikanter kommer till skada. Därför letas det hela tiden efter nya hjälpmedel för att hålla förare vakna – eller väcka de som somnat.

Fläktsystem som kan rädda liv

Japanska Denso har nu presenterat en ny lösning där bilens fläktsystem kan rädda liv i trafiken. Det fungerar egentligen rätt enkelt – AC:n blåser kall luft i rakt i nacken på föraren om denne somnat. Och det hela fungerar ihop med ett förarsystem som håller koll på förarens ansikte och ögon. Börjar förarens huvud nicka till reagerar systemet, precis som om ögonlocken faller ner.

Densos kall-lufts-system produceras först och främst för den japanska marknaden men lär säkert komma hit så småningom, eller få europeiska motsvarigheter.

Framtids säkerhetslösningar

De nya autopiloterna har sina säkerhetssystem, som hela tiden uppgraderas, och säkerligen lär det fortsätta att komma nya sätt att hålla förare vakna även i traditionella bilar. Radio på hög volym? Stöt i rumpan från stolen? Hackande motor? Det kanske låter obekvämt, men det lär rädda liv.

Sugen på ny bil med modern AC? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar