”Nu behövs det fler laddastationer”

Opels marknadschef Tina Mueller framhåller Skandinavien som ett föredöma för resten av Europa när det gäller infrastruktur för laddning.

Men även i Sverige är det långt kvar tills alla som vill köpa och köra en elbil också kan göra det.

– Vi behöver snabbladdare på stan men framför allt också möjligheter för alla som bor i city att kunna ladda sina elbilar, säger Nissans Alexandra Österplan som arbetat hårt med olika politiska partier och med myndigheter för att skapa en strukturell förändring.

Svårt att ladda om man bor i lägenhet

– I dag är det för svårt för någon som bor i lägenhet att ladda sin elbil. Och det räcker inte med ett par laddstolpar på en parkering, det behövs laddmöjligheter på alla p-platser.

Maria Lantz är ny pr-chef på Tesla i Norden och han välkomnar att fler tillverkare satsar på elbilar.

– Tesla släppte alla sina patent en gång för att fler skulle följa efter. Fler elbilar ger en bättre miljö, tystare städer och blir det fler elbilar blir det också fler laddstationer.

Opels Tina Mueller säger att tidigare handla det för en elbilsköpare om pris, räckvidd och laddning. I dag har bilindustrin löst de två förstnämnda – en elbil ska inte vara dyrare att köpa eller äga än en vanlig bil.

Nissan erbjuder privatleasing till sin elbil Leaf vilket gör det attraktivt att våga prova en elbil under ett par år.

Räckvidden blir allt längre

Renault visar sin uppdaterade Zoe på bilsalongen i Paris. Där har räckvidden förlängts till 40 mil tack vare en bättre packning av batterierna.

Tesla leder fortfarande räckviddsligan men konkurrenterna knappar in. Både Volkswagen och Mercedes presenterade i Paris kommande elbilar med prestanda i nivå med Teslas och även Audi och Volvo har nya elbilar på gång.

Teslas svar är ett nytt batteri med en räckvidd på över 60 mil.

I Danmark genomför Nissan ett försök där elbilarna också kan fungera som lagringsenheter när bilen inte används. Där kan en bilägare sälja tillbaka el till kraftbolaget.

– Vi kommer att få se massor av nya lösningar framöver men för att elbilarna verkligen ska börja säljas i stora volymer behövs det laddmöjligheter. Nu finns bilarna till rätt pris, säger Alexandra Österplan.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar