Muskelbilar klarar sig dåligt i nytt krocktest

Ingen av dessa klassiska sportbilar nådde tröskeln för säkerhetserkännande hos den amerikanska organisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), som genomförde krocktestet. Trots att hela 65 bilmodeller lyckats med det tidigare i år.

Organisationens president Adrian Lund kommenterade krocktestresultaten för Ford Mustang, Chevrolet Camaro och Dodge Challenger, så här:

– Dessa fordon har många hästkrafter och når höga hastigheter och de kommer därför också ofta att krascha i höga hastigheter. Därför är det mycket angeläget att de har ett starkt säkerhetsskydd.

– Men så är det inte. Ingen av dessa tre bilmärken nådde upp till det högsta statusomdömet ”Top Safety Pick”, sa Adrian Lund.

LISTA: 10 begagnade lyxbilar – till priset av en Volvokombi

Mustang klarar sig minst dåligt

Minst dåligt gick det för Ford Mustang, som fick högsta betyg, Good, för takstyrkan, men hade svagheten i fronten där betyget blev medelmåttiga Acceptable.

Chevrolet Camaro hade sin svaghet i takstyrkan, där betyget bara blev Acceptable. Chevrolet Camaro var heller inte – till skillnad från Ford Mustang och Dodge Challenger – utrustad med någon form av krockundvikande system, vilket är ett minus.

Allra sämst gick det dock för Dodge Challenger, som fick näst lägsta betyg, Marginal, när det gällde stabiliteten i fronten. Det betyget är väldigt nära bottenbetyget Poor och det är mycket ovanligt att etablerade billtillverkare får så låga betyg i krocktester.

BEGAGNAT: Budgetbilar under 20 000 på Blocket

”Begränsat överlevnadsutrymme”

99 procent av 2016 års modeller som krocktestats av IIHS har fått har fått näst högsta eller högsta betyg och inte varit aktuella för det dåliga betyget Marginal. Men Dodge Challenger tillhör alltså den enda procenten som hittills gjort så dåligt ifrån sig.

Forskarna fann att föraren i Dodge Challenger hade ett ”begränsat överlevnadsutrymme” vid en frontalkollission.

Och så konstaterade de:

”Mätningar som gjorts på krockdocka indikerar en ´hög sannolikhet´ för allvarliga benskador.”

Dockans vänstra fot satt fast och fotleden hade deformerats. Tekniker tvingades att skruva isär krockdockans fot från dess ben för att den skulle kunna plockas ut från vraket.

Enligt en undersökning, från Highway Loss Data Institute, har sportbilar de högsta kostnaderna, bland personbilar, för krockskador.

Sugen på en Mustang? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar