Liten skillnad mellan dubbat och odubbat

 Forskarna har inriktat sig på hur väggreppet på våt asfalt – under vinterförhållanden – försämras med ålder och slitage för olika typer av vinterdäck.

Vinterdäcken delades in i tre kategorier:

Dubbade däck.

Dubbfria vinterdäck av nordisk typ.

Dubbfria vinterdäck av centraleuropeisk typ.

– Vi fökuserade särskilt på jämförelsen mellan dubbade icg dubbfria vinterdäck i testen. Det visade sig att broms- och styrprestanda för dubbdäck och dubbfria nordiska däck på barmark är praktiskt taget likvärdiga, för såväl nya som begagnade däck, säger Mattias Hjort, forskare på VTI.Både däck av premium- och budgetkategori fanns med i testerna.

För dubbdäck och dubbfria nordiska däck fanns ingen skillnad i bromsprestanda mellan nya och begagnade däck.

En mindre grupp sommardäck testades som jämförelse. Det visade sig att de presterar i princip likvärdigt eller bättre än de europeiska vinterdäcken, både som nya och slitna.

Presterar sämre på is och snö

– Det ska dock påpekas att det trots detta inte är lämpligt att använda sommardäck vid temperaturer kring noll då de blir markant sämre ön vinterdäck vid isbildning. En tidigare VTI-studie visar också att de europeiska vinterdäcken presterar markant sämre än dubbdäck och nordiska dubbfria vinterdäck vid is och snö, säger Mattias Hjort.

Totalt har 84 däck testats, varav 31 nya och 53 begagnade. Däcken har testats på våt saltad asfaltväg vid temperatur kring noll.

Alla däcken har testats med VTI:s mobila däckprovningsutrustning BV12. Dessa tester mätte däckens broms- och styrprestanda.

Detta är en fortsättning på en VTI-studie från 2015, som gjordes på is- och snöunderlag. När det gäller isunderlag var de dubbade vinterdäcken i topp – förstås.

Byta bil innan vintern? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar