Leif, 70, filmade den galna omkörningen

Videon som 70-årige Leif Nyman från Ljustorp spelade in med hjälp av en kamera på vindrutan är oerhört dramatisk. Den visar hur nära det är en frontalkrock med bilen som gör den galna omkörningen.

– Jag skulle skjutsa min syster Siv från Timrå till sjukhuset i Sollefteå, berättar Leif, som har varit åkare och kört timmerbil i 50 år.

När han möter en timmerbil på den smala väg 331 är det egentligen inget märkvärdigt med det. Förutom att en personbil har inlett en omkörning precis före backkrönet och nu kör i hög fart rakt mot Leif Nymans bil, rakt mot vad som ser ut att bli en krock front mot front.

”Vi hade stor tur”

– Jag hann egentligen inte reagera, mer än att jag höll så långt åt höger som möjligt. Jag förstår inte hur jag klarade det. Men jag körde inte särskilt fort, och det var bra väglag för de hade saltat. Vi hade stor tur, säger Leif Nyman.

På filmen går det att se att Leif Nyman skickligt styr ut sin bil i plogkanten och lyckas undvika kollisionen med några centimeter. Senare saktar han in och försöker förstå vad som just hade hänt. Det ligger en infart och är en aning uppkört precis där Leif Nyman tvingades ut i vägrenen. Kanske hjälpte det till att hålla hans bil på vägen.

– Jag hann aldrig bli rädd. Inte min syster heller. Det kom efteråt, säger han.

”Nu smäller det”

Bakom ratten i timmerbilen satt Frida Lautin, 21. Hon berättar:

– Jag hade några bilar bakom mig och helt plötsligt är det en som viker ut och ska köra om mig, i en uppförsbacke. När jag såg att det kom mötande bilar hann jag bara tänka: nu smäller det. Jag insåg att jag var tvungen att hålla i mina grejer. Allt går så himla snabbt. Det var bara några millimeter från att de hade krockat.

Under sina 50 år som åkare har Leif Nyman givetvis varit med om många tillbud i trafiken.

– Jag har sett många tokiga omkörningar. Jag har själv kört omkull med lastbil, vält släp… men jag har aldrig ställt till det för någon annan. Och jag har klarat mig från att vara inblandad i några dödsolyckor.

Den här gången var det väldigt nära ett mycket allvarligt tillbud. Frida Lautin säger att personen som gjorde vansinnesomkörningen inte riktigt verkade bry sig.

– Den drog bara i väg med en jäkla fart, som om den ville komma därifrån så fort som möjligt, säger hon.

Lämna ett svar