Lastbilen som kör på egen hand

Vi befinner oss vid en gammal flyghangar vid Säve utanför Göteborg. Här håller Volvo till med en testlastbil, en relativt vanlig FMX. Relativ för i hytten finns en massa kablar, knappar och datorer som i vanliga fall inte finns i en FMX – i alla fall inte synligt.

Det ovanliga med den här lastbilen är att den kör helt på egen hand.

Den självkörande tekniken är lika enkel som genial. När jag åker med lastbilen i den tänkta gruvan i bergrummet tänker jag att den här tekniken borde redan finnas. Och så tänker vi om varje tekniksprång som är naturligt, bra och nyttigt.

Ett antal laserradarsensorer på lastbilen har fångat upp omgivningen och ritat en grov karta över ”gruvan”. Genom att köra lastbilen med förare den tänkta sträckan har sensorerna också byggt ett vägnät inne i gruvan.

När det är gjort kan föraren – som sitter utanför bergrummet och som kan manövrera flera lastbilar – skicka lastbilen till olika platser i vägnätet.

Kör runt på egen hand i gruvan

Lastbilen kan sen helt på egen köra runt i gruvan. När jag sitter i kör lastbilen en sväng för att simulera en lastning och lossning.

Allt fungerar helt perfekt och sensorerna kan köra lastbilen igenom trånga passager.

Volvo driver ett projekt tillsammans med Boliden och redan inom ett par år ska vi kunna se en sån här lösning i verkligheten.

– Vi behöver fortfarande göra en del tester men tekniskt sett är vi, som du själv sett, klara, berättar Volvos teknik- och utvecklingschef Torbjörn Holmström.

Vi är de första som får se den exklusiva lastbilen och de allra första utanför Volvo som får åka med.

Det var när Volvo utvecklade sin Dynamic Steering, där lastbilarnas styrning sköts med hjälp av mjukvara, som de fick den sista pusselbiten till helt självkörande lastbilar. Och det är i så kallad kontrollerad miljö som tekniken kan användas först, en miljö där Volvo kontrollerar vissa parametrar och där antalet oförutsägbara händelser är väldigt få.

BERGGREN: Självklart ska anläggningsmaskiner köra utan förare

Effektivare, lönsammare och miljövänligare

Volvo anser att de självkörande bilarna är bra för ekonomi, miljö och säkerhet. En gruvanläggning eller ett vägbygge kan bli effektivare, lönsammare och miljövänligare när de självkörande bilarna spar bränsle och tid och skapar en säkrare trafikmiljö.

Lastbilen gungar till lite när den stannar till vid ingången till gruvan. Volvos teknik kan monteras på vanliga lastbilar och jag skulle kunna köra iväg med just den här lastbilen, ut på vanliga vägar.

Men det är fler som vill åka med – fler som vill åka in i framtiden.

Lämna ett svar