Koenigseggs Naraya är täckt i äkta guld

Den spektakulära skapelsen kommer att ställas ut på Salon Privé Concours d´Elegance vid Blenheim Palace i Storbritannien 1-3 september.

Guldet är i 18 karat och av typen bladguld. Det sitter dels på den blåskimrande kolfiberkarossen och inuti, bland annat på namnbrickan. Dessutom finns guld i motorrummet, bland annat på gaskolvarna som håller motorluckan öppen.

Gulddetaljerna är limmade på de olika ytorna och täckta med klarlack som skydd mot repor.

Specialist jobbade 12-timmarspass i två veckor

Gulddetaljerna har applicerats för hand i Koenigseggs fabrik i Ängelholm i Skåne av italienska hantverkaren Ettore ”Blaster” Callegro. Han har gjort liknande guldarbeten tidigare på andra bilar och även motorcyklar.

Arbetet med Agera RS Naraya tog honom två veckor att utföra i tolvtimmarspass, skriver Koenigsegg i ett pressmeddelande.

Stadig hand och precisionsverktyg fordrades med all säkerhet. I arbetet ingick även att täcka Narayas namnskylt i interiören med 155 konstgjorda diamanter.

Insidan i övrigt är täckt med blå Alcantara. Blått gäller även under bilen. Agera RS Naraya är Koenigseggs första bil där rörramskonstruktionen under karossen har samma blå nyans som utsidan.

Femliters V8 på 1 176 hästkrafter

De tekniska detaljerna är karakteristiska för Koenigsegg och för Narayas systerbil Agera RS. Motorn är en V8 på 5,0 liter som ger 1 176 hästkrafter och 1 280 newtonmeter. Dessa potenta krafter når hjulen via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, som kan manövreras via paddlar på ratten.

Agera RS Naraya är specialbyggd för Blancpain GT där den ska köras av thailändska racerföraren Pasin Lathouras.

Vem som ska få köra Agera RS Naraya som sin alldeles egna bil är inte känt. Men eftersom den är högerstyrd, och alltså gjord för vänstertrafik, spekuleras det i att ägaren – som specialbeställt bilen – är en person i England.

Byta till snabbare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar