"Kan jag besikta min bil i ett annat land?"

Handbromsen tar inte

Jag har en Volvo 460 av 93-årsmodell. Den gick igenom besiktningen utan anmärkning förra året. Nu har jag märkt att handbromsen inte tar ordentligt. Hur allvarligt ser besiktningen på det? Och ska jag åtgärda detta redan innan besiktningen i år?

Kurre

MORGAN: På parkeringsbromsen kontrolleras bromsfunktion, transmission och hjulbroms. Med bromsfunktion menas parkeringsbromsens totala bromskraft, anliggning och rörelsereserv. Med transmission menas parkeringsbromsens reglage, spärrmekanism, samt stag och vajrar. Med hjulbroms menas parkeringsbromsens bromstrumma, bromsskiva och bromsbelägg.

Om man märker att parkeringsbromsen inte fungerar som den ska rekommenderar jag att detta åtgärdas omgående på ett fackmannamässigt sätt. Förutom att parkeringsbromsen även ska fungera som en reservbroms så kan en bil som kommer i okontrollerad rullning döda eller skada oskyddade trafikanter.

Letar Cadillacs chassinummer

Var sitter chassinumret på en Cadillac De Ville 73?

MORGAN: På Cadillac De Ville av årsmodell 1973 som är importerade av registrerad importör är det instansade chassinumret placerat på höger rambalk framför bakaxeln. Är bilen importerad för eget bruk är det instansade chassinumret normalt placerat någonstans på höger rambalk.

Var sitter chassinumret?

Var sitter chassinumret på en Chevrolet Tahoe 2003 på ramen? Den fick inte godkänt på bilprovningen. Jag har letat på höger sidan, men kan inte hitta det. Bilen är importerad av Svenska Bil i Stockholm 2003.

Johnny

MORGAN: Enligt fordonstekniskt data är det instansade chassinumret på Chevrolet Tahoe av årsmodell 2003 placerat på höger rambalks utsida. Börja med att leta i hjulhuset höger bak och därefter under höger bakdörr.

Undring om lampa

Hur släcker man ABS-lampan i en Suzuki Grand Vitara 98?

Mvh Basse

MORGAN: Det har jag inget bra svar på utan jag rekommendera dig att kontakta en auktoriserad Suzukiverkstad för att få felet åtgärdat. Vid kontrollbesiktning ingår att kontrollera att varningslampan för det elektroniska antilåssystemet (ABS, EBS) fungerar och inte varnar för fel i systemet. Om ABS-indikeringen är ur funktion eller varnar för fel i systemet blir bilen underkänd med krav på ombesiktning.

Österrikisk besiktning?

Min bil står för närvarande i Österrike där jag tidvis bor. Kan jag besiktiga den där?

Mvh Cecilia

MORGAN: Du kan tyvärr inte kontrollbesikta din svenskregistrerade bil i Österrike och få den besiktningen tillgodoräknad i Sverige. Jag rekommenderar jag dig att låta göra en frivillig kontrollbesiktning/trafiksäkerhetskontroll i Österrike så att du kan bevisa att din bil inte har några trafiksäkerhetsbrister ifall att du skulle bli inblandad i en trafikolycka. Om det är så att det redan är automatiskt körförbud på bilen för att den inte är besiktad inom sin besiktningsperiod så rekommenderar jag även att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att höra efter vilka villkor som då gäller.

 LÄS MER: ”Kör mina vänner lagligt?”

Krånglande bälte

Om ett bilbälte krånglar, det lossnar i bland från låsanordningen – riskerar jag då att bli underkänd på besiktningen?

Anna

MORGAN: Bilbältet kontrolleras på samtliga sittplatser i en personbil eller lastbil där bälten ska finnas. De delar som kontrolleras är, förutom att bilbälte finns, bilbältesband, bilbälteslås, upprullningsdon och bältessträckare. Kontrollen omfattar funktion, fastsättning och eventuella skador på bältet.

Bältets funktion kontrolleras genom att bältet kopplas i låsläge. Om bälteslåset inte låser på normalt sätt eller öppnas vid ryck i bandet blir det underkänt med krav på ombesiktning. Bilbältet är den säkerhetsutrustning på bilarna som enligt forskningen räddar mest liv i trafiken så det är viktigt att bilbältet fungerar som det ska.

Dragkroken rostig

Min dragkrok är rätt rostig. Vad innebär det för besiktningen?

Emil

MORGAN: Det beror på hur mycket rost det finns på draganordningen och om rosten påverkar trafiksäkerheten. Dragkulan med tillhörande dragram är en kopplingsanordning som utsätts för stora belastningar. Därför måste minsta lilla rosthål på draganordningen underkännas. Även mjukrost, rostskada utan att det rostat hål, underkänns då kopplingsanordningen viktig komponent för trafiksäkerheten. Om draganordningen godkänns vid kommande kontrollbesiktningen så rekommenderar jag att ”kosmetisk” rost åtgärdas för att förhindra rostskador på draganordningen i framtiden.

 

 Byta till en bättre bil? Värdera din gamla gratis här

Lämna ett svar