Jumbolistan: Här är årets tio sämsta bilar

Consumer Reports underlag till listan samlas in från bilägarna. Data har utvärderats från över en halv miljon nya bilar.

10. FIAT 500L

Här handlar bilägarnas klagomål framförallt om elektroniken inne i bilen samt krånglande automatisk växellåda.

9. CHEVROLET TAHOE – GMC YUKON

Tvillingarna Chevrolet Tahoe/GMC Yukon drabbas av problem med vibrationer i ratten och krånglande elektronik.

8. FORD FIESTA

Vanlig i Sverige är denna bil som kritiseras för störningsljud, läckage, kärvande växellåda och slirande koppling.

7. RAM 2500

För denna pickup gällde anmärkningarna framförallt vibrationer i ratten samt fel i sensorerna och 4WD-komponenterna.

6. TESLA MODEL X

Den uppmärksammade elbilen har gjort många av sina amerikanska ägare besvikna på lås- och klimatsystemet, elektroniken samt dess karakteristiska Falcon-wing-dörrar.

LISTA: 8 nya bilar säljarna försöker lura på dig

5. CHRYSLER 200

Den nio-växlade automatväxellådan är i fokus för klagomålen. Ibland byter den inte växel som den ska. Ibland får den inte bilen att röra sig.

4. CHEVROLET SUBURBAN – GMC YUKON XL

Läckande sollucka, växellådeproblem, felande elektronik samt dåliga 4WD-komponenter gäller problemen här.

3. JEEP RENEGADE

Bitar från karossen faller av, bromsarna krånglar liksom växellådan. Det är vad kritiken gäller för denna bil som ligger på en föga hedrande bronsplats.

2. FORD FOCUS

Många exemplar av denna bil – på listans skämmiga silverplats – rullar på svenska vägar. Mest klagomål gäller en krånglande växellåda vilket medför att körningen blir ryckig i låga hastigheter.

1. CADILLAC ESCALADE

Här är ettan och samtidigt den stora förloraren. Kritiken handlar om vattenläckage från takluckan, ett infotainmentsystem som inte fungerar samt AWD-system som fastnar i 4WD-läge.

”Går inte att jämföra amerikansk Focus med europeisk”

 Erik Lindham, informationschef på Ford i Sverige menar att de dåliga resultaten i USA inte speglar kvaliteten på bilarna som säljs här i Sverige.

– Jag anser att de två Ford-modeller som är upptagna på denna lista blir orättvist belysta. Både Fiestan och Focusen byggs i Tyskland med andra underleverantörer och specifikationer än USA. I artikeln målas det upp som att det är de amerikanska bilarna som rullar på svenska vägar. Det går inte att jämföra en amerikansk Focus med en som är byggd i Europa. I europeiska undersökningar hamnar varken Fiestan eller Focusen på så här låga resultat, dessutom är felen som tas upp i den amerikanska undersökningen för de amerikanska bilarna inte något som kan betraktas som vanligt förekommande för europeiska diton, säger Erik Lindham i ett mejl till redaktionen.

Lämna ett svar