Fortkörare apar sig – polisen är maktlös

Det är utanför Ludvika som apan far omkring i höga hastigheter. Vid något tillfälle har det handlat om så mycket som 30 km/h för fort, berättar SVT.

Men trots att en hastighetskamera fångar varje lagbrott på bild så hjälper det inte polisen att få fast den skyldige – föraren har nämligen en schimpansmask på sig. Och kan inte polisen identifiera den som kör bilen…

– Jag som polisman måste klart kunna identifiera personen och det ska vara ställt utom allt rimliga tvivel att det är samma person på bilden, som det är bakom ratten, berättar PeO Nihlén på polisen för SVT.

Ludvikapolisen har lyckats stoppa föraren en gång men just den gången åkte denne förbi kameran i laglig hastighet och försökte gömma undan masken när han såg polisen.

– Även om han kryper till korset så måste vi ha klart för oss att det är samma person. Och vi kan inte med säkerhet säga att det är han, säger PeO Nihlén.

Han menar att det inte är speciellt vanligt att folk maskerar sig i bilar. Och det är inte heller identifieringsproblematiken som han lyfter fram som det farliga – i stället påpekar han riskerna som andra trafikanter utsätts för när en förare ska dra på sig en mask i trafiken.

– Det är ett annat riskbeteende, för när man drar på sig en mask är man inte uppmärksammad på trafiken runtomkring.

 

LÄS ÄVEN: Polisen träffade kollega – visade sig vara docka

Lämna ett svar