Förre Volvochefen startar konkurrent

Freeman Shen var en av arkitekterna bakom Geelys köp av Volvo från Ford och Freeman Shen var under en period Volvos chef i Kina. Men Freeman Shen slutade överraskande på Volvo 2014 för att starta eget.

I dag finns Freeman Shens nya projekt WM – ett namn som är hämtat från tyskans ord för världsmästare – bland dem som ska vara med och bygga elbilar i Kina. WM och Freeman Shen har bestämt sig för att utmana Tesla och andra tillverkare av elbilar på den kinesiska marknaden.

LÄS OCKSÅ: Regeringens nya bilskatt sågas

Första bilen ska stå klar 2018

En första bil ska vara klar för presentation under 2018 och målsättningen är att snabbt, snabbt nå en produktion på 100 000 bilar per år.

– Vi har en lång erfarenhet från bilindustrin vilket skiljer oss från andra startup-företag som vill bygga elbilar. Vi vill inte bygga lyx- eller premiumbilar utan bilar för den stora, breda marknaden, säger Freeman Shen i ett uttalande för affärssajten Bloomberg.

Flera av de stora teknikföretagen i Kina har satsat på elbilstillverkning för att ta del av den kinesiska regeringens generösa bidrag samt intresse från flera stora investerare.

Kina vill tiodubbla elbilarna

Kinas målsättning är att tiodubbla produktionen och försäljningen av elbilar- och plugin-hybrider i Kina under de kommande tio åren. Kina är redan i dag världens största marknad för laddbara bilar.

Men Kinas regering får också kritik på grund av deras sätt att hantera rabatter och bidrag. Enligt flera tillverkare ändras förutsättningarna för ofta och för snabbt och nu under hösten väntar alla på besked om hur det blir med skattelättnader för de mindre bilarna.

Regeringens skatteförslag kommer att påverka bilförsäljningen både det här året och nästa år.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar